jún 5, 2021
4 Views
0 0

Döbbenet számok: újabb rekord dőlt meg a magyar lakáshiteknél

Written by

Vajon mi lehet az oka a magyarok hiteléhségének? A Bankmonitor szakértői a kérdés megválaszolásához három szempontot vizsgáltak meg:

  • A 2021-től elérhető lakástámogatások összesített hatását.
  • Miként alakult az ingatlan adásvételi szerződések száma az elmúlt időszakban?
  • Meddig maradnak ilyen olcsók a lakáshitelek?

(A legfrissebb hírek itt)

2021. év elején a lakástámogatások körét kibővítette a kormány. A lakásvásárlásokhoz kapcsolódó illetékmentesség, az újépítésű ingatlanok áfájának 27%-ról 5%-ra csökkentése, illetve az adó-visszatérítés komoly segítséget jelent a lakást keresőknek. Egy 50 millió forint értékű új lakás esetében az illetékmentesség és az áfa-visszatérítési támogatás önmagukban 4,38 millió forint plusz kedvezményt jelent.

Forrás: Bankmonitor.hu

Forrás: Bankmonitor.hu

Éppen ezért sokan kivártak tavalyi év végén, elhalasztva a lakásvásárlásukat. Ez a halasztott kereslet azonban fokozott mértékben jelenhetett meg 2021 elején a lakáspiacon. Természetesen sok vevő nem tudja önerőből megvásárolni az új otthonát, számukra a lakáshitel lehet céljuk megvalósításának kulcsa. Éppen ezért a lakásvásárlások számának növekedése törvényszerűen maga után vonta a lakáshitelek iránti kereslet felfutását is.

A halasztott keresletnek köszönhetően a használt ingatlanok adásvétele is rekordot döntött: a Duna House becslése alapján mind februárban, mind márciusban csúcsot döntött a tranzakciószám.

Látható, hogy az adásételeket némi késéssel követi a hitelfolyósítás, ami érthető, hiszen nagyságrendileg 6-8 hét egy hiteligénylés bírálati ideje. Márpedig a kérelem beadásának jellemzően feltétele az aláírt adásvételi szerződés.

/Forrás: Bankmonitor.hu

/Forrás: Bankmonitor.hu

A Duna House áprilisi és májusi becslése már rendelkezésre áll. Ez alapján a lakásvásárlások száma valamelyest esett a márciusi rekordhoz képest áprilisban és májusban, ugyanakkor az adásvételek száma még mindig igen magas. Emiatt várhatóan a folyósított lakáshitelek összege is magasan marad a Bankmonitor szakértőinek várakozásai alapján májusban, bár vélhetően nem dől majd meg az áprilisi rekord.

A jelentős hitelfolyósítás annak is köszönhető, hogy a hitelköltségek jelenleg rendkívül alacsonyak. Ezt jól mutatja, hogy olcsóbb a magyarok kedvenc piaci lakáshitele, mint a támogatott csok-hitel. Ugyanakkor ez az állapot nem maradhat fenn sokáig.

Egyes bankok már be is jelentették az áremelést – például a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt kínáló bank árat emel június 10-től -, a dráguló kölcsönök pedig valamelyest mérsékelni fogják a hitelkeresletet.

A tervezett áremelkedés egyelőre nem jelentős – 0,3-0,5 százalékpont – emiatt a lakáshitel keresletre gyakorolt hatása nem lesz kiemelkedő. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű hitel törlesztőrészlete 5 ezer forinttal emelkedne meg egy 0,5 százalékpontos kamatemelkedés hatására.

Ugyanakkor a halasztott kereslet kifutása, a csökkenő lakásvásárlási kedv és a kamatemelkedés együttesen már érezhetően mérsékelheti a nyár folyamán a kifizetett lakáshitelek havi összegét.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/penz/lakashitel-rekord-bankmonitor/75zybrj

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?