jún 11, 2021
7 Views
0 0

Deutsch Tamás: „Megoldódott a probléma, holnap lehet már Németországba utazni”

Written by

Deutsch Tamás: „Megoldódott a probléma, holnap lehet már Németországba utazni”

Július elsejétől érvényes az uniós digitális Covid-igazolvány, de Deutsch Tamás szerint akár már mától utazhatnak például Németországba azok is, akiket valamelyik keleti vakcinával oltottak be. A Fidesz EP-képviselője szerint ezzel kapcsolatban az Európai Tanácsban született egy megállapodás. A szakértő szerint, bár az igazolvány csak júliustól hatályos, egyes tagállamok már elkezdték kiadni az állampolgáraiknak – Magyarország viszont nincs köztük. Az ATV Híradójának riportja.

A napokban nagy többséggel szavazta meg az Európai Parlament az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését. Az új dokumentum július 1-jétől lesz elérhető valamennyi uniós polgár számára, aki rendelkezik oltással, friss negatív teszteredménnyel, vagy már átesett a fertőzésen.

A Fidesz, az MSZP és a Jobbik támogatta, a Momentum ellenezte az igazolvány bevezetését, míg a Demokratikus Koalíció képviselői tartózkodtak.

Deutsch Tamás EP-képviselő szerint „megoldódott a probléma”, és például a kínai vakcinával oltottaknak is „holnap lehet már Németországba utazni.”

A Fidesz politikusa elmondta: volt egy korábbi javaslat, amely szerint a tagállami védettségi igazolványt csak akkor lehet elfogadni, ha nyugati vakcinát kapott az illető, de ezt nem tartották jónak.

„Utána a Tanácsban született egy megállapodás, ami azt mondta, hogy dehogynem, kölcsönösen bármilyen vakcinát elfogadhatnak az európai uniós tagállamok” 

– közölte Deutsch.

Az igazolvány célja, hogy az állampolgárok akadályok nélkül utazhassanak. Gyévai Zoltán, az EU-Monitor főszerkesztője arról beszélt híradónknak, hogy, bár ez a digitális rendszer csak júliustól hatályos, egyes tagállamok már elkezdték feltölteni az oltással rendelkező állampolgárokra vonatkozó adatokat. Magyarország viszont még nincs ezek között. A jogszabály szerint egyébként automatikusan csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcináknál ismerik el ezt az igazolást.

„Ebben az esetben az egyes tagállamokon múlik, hogy elismerik-e vagy sem. Egyetlen tagállamot se lehet arra kényszeríteni, hogy elismerje a Sinopharm vagy a Szputnyik vakcinát, viszont majd a tagállamoknak erről nyilatkozni kell, ez két héten belül szerintem várható, hogy hogyan kívánnak ebben az esetben eljárni” – fogalmazott Gyévai.

A külügyi szakértő. Szent-Iványi István úgy gondolja: az, amit Deutsch Tamás mondott, igaz, de nem áll összefüggésben a digitális Covid-igazolvány elfogadásával.

„Pont Németországban valóban az történt, hogy Magyarországot átsorolták a múlt héten a biztonságos országok közé, és ezért valójában Magyarországról be lehet utazni vakcina nélkül is, és PCR-teszt nélkül is”

 – magyarázta.

Szijjártó Péter külügyminiszter már több országgal is kötött megállapodást a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról, köztük Horvátországgal, Csehországgal, Szlovákiával és Ukrajnával is. Ezekbe az országokba az igazolvánnyal szabadon lehet utazni, teszt és karanténkötelezettség nélkül.

Deutsch az uniós covid-igazolványról: Megoldódott a probléma

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210611-deutsch-tamas-megoldodott-a-problema-holnap-lehet-mar-nemetorszagba-utazni

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?