márc 31, 2021
9 Views
0 0

Czeglédy jogi szakvizsga-botránya: valótlan lehetett a jelentkezéskor beadott tanúsítvány

Written by

Czeglédy jogi szakvizsga-botránya: valótlan lehetett a jelentkezéskor beadott tanúsítvány

A szakvizsgára jelentkezéskor a kérelemhez csatolni kell a joggyakorlat teljesítését igazoló tanúsítványt, vagyis ekkor egy olyan okirat kerülhetett benyújtásra, amelynek a tartalma valótlan lehetett – így nyilatkozott egy ügyvéd az Origónak Czeglédy Csaba jogi szakvizsgájának furcsaságai kapcsán.  Alappal állítható, hogy az alpolgármesterséggel egyidejűleg végzett főállású jogi előadói munka joggyakorlatként történő igazolása a jog és a józan ész szabályai szerint sem történhetett volna meg, ez pedig kérdéseket vet fel a kamarai nyilvántartásba vétel és az azóta folytatott ügyvédi tevékenységgel kapcsolatban – tette hozzá a jogász. Mint ismert, a baloldal táskás emberének nevezett, korábban adócsalásért jogerősen elítélt ügyvéd zavaros körülmények között intézte szakvizsgáját is.

Czeglédy szakvizsgájának ügyével a PestiSrácok.hu is foglalkozott, portálunknak Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője a napokban elmondta, hogy saját cége igazolhatta le Gyurcsány Ferenc felfüggesztett ügyvédjének a szakvizsgájához kötelező hároméves, jogi munkakörben eltöltött gyakorlati idejét. Budai parlamenti felszólalásában szégyennek nevezte, hogy „a baloldal engedelmeskedve vezérének, Gyurcsánynak, továbbra is mentegeti az Ügyvédi Kamarából kizárt, adócsaló, bűnöző ügyvédet!”.

A PestiSrácok.hu már 2014-ben írt arról, hogy igencsak furcsa körülmények között szerzett jogi szakvizsgát Szombathely volt alpolgármestere, az MSZP színeiben már akkor is aktívan politizáló Czeglédy. Akkori tényfeltáró cikkünkben úgy fogalmaztunk: a politikus eljárása összeférhetetlenséget, illetve okirathamisítást is felvet. Czeglédy azonban sajtópert kezdeményezett, leszögezve, hogy jogszerűen szerezte ügyvédi szakvizsgáját, cikkünk pedig azt a látszatot kelti, mintha egyfajta zugügyvédként tevékenykedne. A zűrös múltú, 2002-ben adócsalásért jogerősen is felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Czeglédy Csaba ugyanis éppen abban az időszakban töltötte három éves joggyakorlati idejét, amikor főállásban volt Szombathely alpolgármestere. Márpedig az idevonatkozó rendelet egyértelműen kimondja, hogy csak jogi képesítéshez kötött, főállású munkakörben töltött szakmai gyakorlati idő számítható be a szakvizsga előfeltételeként. A rendelet nem nevesíti a beszámítható munkakörök között az alpolgármesteri tisztséget.

Forrás: Origo/PS, Fotó: MTI/Balogh Zoltán

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;}
pestisracok.hu/czegledy-jogi-szakvizsga-botranya-valotlan-lehetett-a-jelentkezeskor-beadott-tanusitvany/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?