márc 30, 2021
2 Views
0 0

Csúcsra jár a csömöri hamvasztóüzem, másfél hónap is kellhet a végtisztességig – Ezt hozta a koronavírus halálos harmadik hulláma

Written by

Budapesten a hamvasztásos végtisztesség a legjellemzőbb, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület adatai szerint az elhunytak 80 százaléka kerül urnába (a nagyobb városokban 60-70 százalék ez az arány, a falvakban csak 30-35 százalék). Nem meglepő tehát, hogy elsősorban a hamvasztásos temetkezésekre nehezebb most korai időpontot találni.

– Leginkább a szórásokra vannak nagyon távoli időpontok, ez jelenleg – sajnos – minimum másfél hónap. Ez szinte mindegyik budapesti temetőre igaz, csak napok lehetnek a különbségek egyik vagy másik temető között – mondta az egyik fővárosi temetkezési vállalkozás munkatársa. Mint hozzátette, az urna elhelyezésére nagyjából egy hónappal előre lehet időpontot kapni Budapesten, a koporsós temetés viszont az érdeklődéstől számítva akár három hét alatt is végbemehet.

A temetkezési szakember tapasztalatai szerint most a hamvasztásra is többet kell várni, mint máskor.

– A hamvasztásra átlagosan 7-10 nappal azután tud sor kerülni, hogy a kórház kiállítja a halotti bizonyítványt, hiszen a holttestet addig sem szállítani, sem hamvasztani nem lehet – közölték, hozzátéve: a járvány miatt a krematóriumok 30 ezer forintos plusz költséget is felszámítanak.

Közel teljes kihasználtsággal működik ezekben a hetekben a Budapesti Temetkezési Intézet Csömöri Hamvasztóüzeme / MTI Fotó: Kovács Attila

Közel teljes kihasználtsággal működik ezekben a hetekben a Budapesti Temetkezési Intézet Csömöri Hamvasztóüzeme / MTI Fotó: Kovács Attila

A Budapesti Temetkezési Intézet közlése szerint „általánosságban” az elhunytak beszállítását követően 2-3 napi hűtés még szükséges a hamvasztásig, maga a hamvasztás ezt követően jól, ütemezetten zajlik, csak a hamvasztási engedélyek kiadása eredményezhet további késlekedést.

– Társaságunk a járványhelyzet első hullámában hűtőkapacitását megvizsgálta és a megelőző karbantartásokat elvégezte, így 614 férőhellyel rendelkezünk. Jelenleg a Csömöri hamvasztó üzemünkben a telítettség 80-95 százalék között mozog, a temetőinkben változatlanul kb. 65-69 százalékban szabad hűtőkapacitás áll rendelkezésre – közölték a Blikkel. Megjegyezték ugyanakkor, hogy a beszállítások száma naponta változik, és számos egyéb fővárosi temetkezési vállalkozás is saját hűtőegységet, teremhűtőt üzemeltet.

Lapunk megkereste az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestületet is. Sokat mondó, hogy mint írták, az OTEI „a jelenlegi helyzetben a nyilatkozatra jogosult tagok leterheltsége miatt most nem tud összefoglaló tájékoztatást adni” a kérdéseinkre. Azt azonban közölték, hogy feladataik biztonságos ellátása „sok esetben túlórát, munkaerő-átcsoportosítást” jelentett a temetkezési vállalkozóknak.

Az OTEI mindent elkövet annak érdekében, hogy a szakszerű, kegyeletteljes végső búcsúztatás megvalósuljon – írták.

Kiszámítható kölcsöre van szüksége?

Fix törlesztő, forint alapon a teljes futamidőn keresztül. A Bank360 hitelkalkulátorával
könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait.


EXTRA AJÁNLÓ
6 különleges húsvéti ajándék nőknek a tavaszi megújulás jegyében (x)
Lakásfelújítás: megnéztük, hogyan éri meg belevágni! (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/temetkezes-koronavirus-hamvasztas-urna-szoras-csomor/51959dt

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?