ápr 28, 2021
8 Views
0 0

Csengeri örökösnő a tárgyalásán: Kósa szállodáját is én fizettem, a bankkártyám is nála van

Written by

A Mátészalkai Járási Ügyészség 20 rendbeli csalás miatt emelt vádat a csengeri örökösnő ellen, összesen 780 millió forint csalhatott ki mesés örökség ígéretével a hiszékeny károsultakból. Ha beismerő vallomást tett volna, és lemondott volna a tárgyalás jogáról, akkor tíz évet kapott volna, ez nem így történt, így elkezdődött a tárgyalás.

Kósa maga azt nyilatkozta a rendőrségen, hogy őt nem érte anyagi kár. Az örökség megszerzésének ígéretével Kósát is behülyítette, közbenjárásáért több ajándékozási szerződést kötött vele és családtagjaival, többek között az egyik legnagyobb francia bank 24 százalékát és egy svájci légi cég osztalékának egy részét is Kósának ajándékozta a papírok szerint.

Kósa később elismerte a dokumentum valódiságát, de csalónak nevezte a csengeri nőt, aki 2018 áprilisában elhagyta az országot. Még az előtt meglépett, hogy a rendőrség beidézte volna kihallgatásra. Ezután a hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, ami alapján Svájcban került rendőrkézre. Miután megtörtént a kiadatása, hazahozták, őrizetbe vették és letartóztatták.

Kósa Lajos fideszes képviselő / Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kósa Lajos fideszes képviselő / Fotó: MTI/Kovács Tamás

A csengeri örökösnő ma Mátészalkán vallomásában ragaszkodott a történetéhez:

„Nem tartom magam bűnösnek, senkit nem tévesztettem meg, tévedésben nem tartottam” – kezdte vallomását P. Mária, aki online jelentkezett be a bíróságra, írja a Telex. Többek között azt is mondta, hogy Kósa Lajos nemcsak, hogy aktívan részt vett a hagyatéki eljárás meggyorsításában, de többször utazott vele Svájcba és ilyenkor a szállodát is fizette a Fidesz politikusának. Ilyenkor a Savoy hotelben szálltak meg állítása szerint, ami az igazán luxuskategória.

„Ha tudta, hogy nem létező hagyatékról van szó, akkor miért fogadott el ilyen dolgokat?” – kérdezte P. Mária, hozzátéve, hogy nem is ő kereste fel Kósát: az örökségről a csengeri polgármesteri hivatalba érkezett levélen keresztül értesült a nő, aki ezután Péteri István ügyvédhez ment. Ez az ügyvéd hozta össze sógorán, Orendi Mihályon keresztül Kósa Lajossal. (Orendi 2018-ig Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) ügyvezető igazgatója volt.)

Az “örökösnő” elmondása szerint soha nem kereste Kósát azzal, hogy a hagyatékot segítsen megszerezni, ezt a politikus ajánlotta fel neki, miután leellenőrizte, hogy létezik az örökség. Ő ajánlotta fel neki, hogy segít neki hozzájutni azért, hogy ezt a vagyont majd Magyarországon használják, befektessék.

P. Mária szerint etől a ponttól lett jó a kapcsolatuk. Családi összejöveteleket tartottak néhai férjével. Ezt alátámasztja a Blikk birtokába került kép is, amin Kósa kedélyesen kávézgat a csengeri örökösnő otthonában,

“Okiratokat írt alá vagyonkezelésről, hogy bármilyen ingóságot el tudjon hozni a konzulátuson keresztül a wisbadeni házból. Ezt is aláírta. Felesége nevére lett egy okirat készítve, amelyben 2 millió eurót kapott volna a felesége, miután nálunk egy családi botrány alakult ki, ezért a feleségével visszamondatta egy debreceni közjegyző által a felajánlást, és édesanyja nevére állíttatta ki. Mindig elfogadták az ajándékozást, aláírt levélátvételi elismervényt. Tehát ráutaló magatartással elfogadta, sohasem utasított vissza semmit” mondta a bíróságon a nő a telex tudósítása szerint.

Elmondása szerint többször járt Svájcban Kósával, ahol magánbanki vezetőkkel, ügyvédekkel találkoztak. Az is tény, hogy Kósa több ajándékozási szerződést aláírt, a Blikk birtokába került egyik 2016-os szerződés alapján Kósáé lett volna az egyik legnagyobb francia bank, a Credit Industrial et Commercial Bank (CIC AG) 24,09 százaléka.

Vallomásában kitért arra is, hogy ő még most is hisz abban, hogy ez az örökség megvan és meg fogja kapni. “A nyomozóhatóság és az ügyészség sem tudja bizonyítani, hogy van-e örökség, vagy nincs.” – tette hozzá, mert ha nem igaz, akkor

  • „honnan vannak az iratok, a levelezés, amelyek tíz éven át jöttek Péteri ügyvédnek és nekem”
  • “a német és svájci konzulátus miért adott ki bármit az ügyemmel kapcsolatban nekem a budapesti közjegyzőirodában?”

P. Mária arról is beszélt, hogy egy ismerősénél volt egy bankkártya és a hagyatéki kártyája eltéve. Ezeket 2014-15-ben elkérte tőle Kósa Lajos, azóta is nála vannak. Elmondása szerint átadtam neki a CIC bank jogászának emailjeit és papírokat, ezek szintén nála vannak.

Kósa Lajos a rendőrségi vallomásában azt mondta, hogy az ajándékozási szerződések az aláírás pillanatában is semmisek voltak, ugyanis az ajándéktárgyak nem voltak a nő birtokában. A szerződés megkötésének körülményeire nem emlékezett.

Cseréje le autóját biztonságosabbra!

Itt a rossz idő, ha finanszírozást keres autócseréhez, a Bank360 autóhitel kalkulátorával könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait!

www.blikk.hu/aktualis/belfold/csengeri-orokosno-kosa-lajos-targyalas-mateszalka/th3c0qc

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?