ápr 26, 2021
4 Views
0 0

Cseh Katalin: a helyreállítási terv dokumentumában leírt számsor ellentmond Gulyás Gergelynek

Written by

Cseh Katalin: a helyreállítási terv dokumentumában leírt számsor ellentmond Gulyás Gergelynek

A Momentum EP-képviselője szerint a helyreállítási terv dokumentumában leírt számsor ellent mond a Gulyás Gergely által emlegetett 2500 milliárdnak. Cseh arról is szólt, hogy van egy számszerűsített táblázat, az azonban több pénzt oszt el, mint amit a kancelláriaminiszter szerint el lehet osztani.

Magyarország az egészségügy fejlesztésére szeretné fordítani a legtöbb pénzt a koronavírus-járvány utáni európai helyreállítási alapból – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva. Gulyás Gergely felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, Brüsszelben több mint másfél órás vacsorán egyeztetett Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, akivel számtalan kérdést érintettek. A tárcavezető közölte, bár nem ez volt a leghosszabban tárgyalt kérdés, de a megbeszélésen szó volt a helyreállítási alapról is. Megerősítette, Magyarország az elsők között nyújtja be tervét, amely az országnak járó több mint 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásra vonatkozik majd, a 3300 milliárd forintot meghaladó hitelkeretre nem terjed ki.

Cseh Katalin szerint a pénteki tárgyalás egy találkozósorozat része, egyeztetés zajlik mindenkivel. A Momentum EP-képviselője az ATV Start című műsorában arról beszélt, a tárgyalásokon a helyreállítási alap a legfőbb téma, nem érti, miért mondta a kormány erről nem lesz szó a találkozón.

Mint mondta, 5800 milliárd forint van most kockán, szerinte jogosan szeretné tudni a Bizottság, hogy a magyarok mire költik ezt az összeget. Cseh Katalin kifejtette: 5800 milliárd forintot kapunk az EU-tól, hogy kilábaljunk a válságból, ehhez nyilvánosságra kell hoznia a kormánynak a terveit. EU-s törvény köti őket ahhoz, hogy konzultáljanak önkormányzatokkal is, a kormány nem konzultált a tervek nem voltak nyilvánosak – folytatta. Az EP-képviselő szerint a dokumentumot sokáig nem publikálták, a mostani dokumentumban pedig ellent mond a leírt számsor a Gulyás Gergely által emlegetett 2500 milliárdnak.

„A dokumentumban le van osztva az, hogy 5800 milliárd forintot – ami együtt a hitel és a vissza nem térítendő támogatás -, osztják el” – állította a műsorban Cseh Katalin, aki szerint ez a 432 oldalas helyreállítási terv dokumentumában szerepel.

Gulyás Gergely vasárnapi interjújában kiemelte, a legtöbb forrást az egészségügyre szánják. A miniszter szólt arról is, kiemelten támogatják majd a károsanyag-kibocsátás csökkentését, ezen belül a kötöttpályás közlekedés korszerűsítését, továbbá a felsőoktatást és a körforgásos gazdaságra történő átállást.

Cseh Katalin szerint van egy számszerűsített táblázat, de az több pénzt oszt el annál, mint amit Gulyás Gergely szerint fixen le lehet hívni. Bízik abban, hogy a kormány ezt tisztázni fogja.

Az EP-képviselő úgy fogalmazott: ha kicsit jobban belenézünk a számokba, az látható, hogy betonba és vasba akarják önteni a pénzt és sok szociális támogatási kategóriával nem élnek, amivel közvetlenül segítene az embereknek.

Hozzátette: jobban is fel lehetne használni ezeket a pénzeket, példaként hozta, hogy lehetőség van arra, hogy minden 14 év felettinek adjanak 20 ezer forintos utalványt, amit vendéglátóhelységekben tudnának elkölteni.

Megjegyezte Ursula von der Leyen tweetje kapcsán, hogy abban az Európai Bizottság elnöke azt írta: a jogállamiság helyzetéről is beszéltek.

Az uniós helyreállítási alap felhasználásáról tárgyalt Orbán Viktor Brüsszelben

 atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210426-cseh-katalin-a-helyreallitasi-terv-dokumentumaban-leirt-szamsor-ellentmond-gulyas-gergelynek

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?