ápr 6, 2021
3 Views
0 0

Csaknem háromszázezer embert sikerült beoltani a húsvéti hétvége alatt

Written by

Csaknem háromszázezer embert sikerült beoltani a húsvéti hétvége alatt

Rendkívül intenzíven terjed a járvány, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, sokan szorulnak kórházi ellátásra. A koronavirus.gov.hu oldalon közölt friss adatok szerint 1890 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 691 743 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 170 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 22 098 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 418 568 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 251 077 főre emelkedett. 12 007 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1440-en vannak lélegeztetőgépen. A szakemberek szerint a vírust leginkább a védőoltással lehet megfékezni, ezért folyamatosan zajlik hazánkban az oltás, a beoltottak száma 2 432 313 fő, közülük 922 886 fő már a második oltását is megkapta. 

Kiss Róbert az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a maszkviselési szabályok megszegése miatt közel négyezer emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a hosszú hétvége során. Kiss Arról is beszámolt, hogy nagypénteken az I. kerületben a Filozófusok parkjában rengeteg fiatal verődött össze, akik ellen intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt. Elmondta azt is, hogy ideiglenesen lakat került egy vidéki virágüzletre is a járványügyi korlátozások megsértése miatt, Borsodban és Budapesten sörözőket ellenőriztek melynek eredményeként három kocsmát is bezárattak ideglenesen.

Csökken a fertőzöttek száma az idősek körében

Müller Cecília köszönetet mondott azoknak, akik az ünnepek alatt is az oltóközpontokon dolgoztak. Jelentős eredménynek nevezte, hogy a húsvéti hétvége alatt közel háromszázezer főt sikerült hazánkban beoltani.

A hatvanöt év felettieknek már a nyolcvanöt százaléka megkapta az oltást, ez rendkívül jó adat.

– szögezte le Müller Cecília, aki azt is kiemelte, hogy a nyolcvan év felettiek körében ez az arány már kilencven százalék  fölött van, ezért csökken az idősek körében a fertőzöttek száma.

Újabb vakcinaszállítmány érkezik

A szakember elmondta azt is, hogy holnap közel kétszázötvenezer Pfizer-vakcina érkezik hazánkba, ebből folytatják a pedagógusok beoltását. Kiemelte, hogy dinamikusan halad előre az oltási folyamat, a magyar lakosság 24,2 százaléka már kapott oltást, szemben az EU-s 12,7 százalékos átlaggal. Átoltottság tekintetében második helyen vagyunk az uniós ranglistán. Müller Cecília kiemelte, hogy a hazánkban alkalmazott öt vakcina megítélése szerint hatékony és biztonságos, ezért mindenkit arra biztatott, hogy fogadják el azt a vakcinát, amelyet felajánlanak számára. A szakember azt is ismertette, hogy már közel négymillióan regisztráltak a vakcináért, öt hét alatt másfél millióval nőtt a számuk. A KSH márciusi felmérése szerint a lakosság ötvenöt százaléka biztosan beoltatná magát, a bizonytalanok aránya mindössze húsz százalék körül van, ezek tükrében Müller Cecília szerint el lehet érni hazánkban a hetvenöt-nyolcvan százalékos százalékos beoltottsági arányt.

Szükséges a fegyelem továbbra is

Szeretnék hinni abban, hogy a húsvéti fegyelmezettségünknek meg lesz az eredménye, de muszáj kitartanunk, szükséges a fegyelem továbbra is, hiszen még mindig azt látjuk, hogy a betegség sokaknál súlyos lefolyással jár, sokan kerülnek kórházba

– magyarázta az országos tiszti főorvos, miközben ismertette a friss járványügyi adatokat.

Fiatal áldozatai is vannak a járványnak

Az ünnepek alatt kétszázhatvan főt utaltak be kórházakba. Közel ezerötszázan  vannak lélegeztetőgépen, ez egy nagyon magas szám

– hangsúlyozta Müller Cecília, majd hozzátette, tegnap százhetvenen hunytak el, a halálos áldozatok között vannak fiatalok is, ezért is fontos a korlátozások betartása és a fegyelem. Elmondta azt is, hogy a járványból kilábalók körében egyre többen szenvednek post-covid tünetektől például izomfájdalomtól, álmatlanságtól, szív- és tüdőproblémáktól. A szakember kiemelte, hogy az egyetemi klinikákon már működnek olyan központok, ahol a koronavírus utóhatásai miatt gyengélkedők kérhetnek segítséget.

Fotó: kormany.hu

pestisracok.hu/kovessek-portalunkon-eloben-az-operativ-torzs-mai-tajekoztatojat-2/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?