márc 29, 2021
5 Views
0 0

Csaknem 150 ezer piros szívvel emlékeznek az áldozatokra Londonban

Written by

A kész “falfestmény” több mint egy kilométer hosszú lesz.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Csaknem 150 ezer szívvel rajzolnak tele egy Temze-parti falat Londonban, hogy így állítsanak emléket a koronavírus-járvány brit áldozatainak.

A szíveket hétfőn kezdték el felrajzolni az elhunytak hozzátartozói. A kész “falfestmény” várhatóan több mint egy kilométer hosszú lesz – jelentették brit hírportálok.

A szervezők szerint annak ellenére, hogy az emlékfal a brit parlament épületével szemben található, a kezdeményezés “se nem politikai töltetű, se nem ellenséges érzületű”, csupán az elveszett életek “vizuális megjelenítése” a célja.

Minden egyes szív kézzel rajzolt és egészen egyedi, csakúgy mint a szeretteink, akiket elvesztettünk. És akárcsak a kollektív veszteségünk, ez az emlékmű is hatalmas lesz

– mondta Matt Fowler, a projekt mögött álló Covid-19 Bereaved Families For Justice elnevezésű csoport társalapítója, aki édesapját veszítette el a vírus miatt.

© AFP/TOLGA AKMEN

A csoport egyik szóvivője szerint nem kaptak ugyan engedélyt a falfestésre, de értesítették az illetékes tanácsot és a résztvevők felajánlották, hogy letakarítják a falszakaszt, amennyiben arra utasítást kapnak. Ugyanakkor remélik, hogy a “nemzeti emlékfal” hivatalos és maradandó emlékhellyé válik.

A munkálatok várhatóan néhány napig fognak tartani.

A Covid-19 Bereaved Families For Justice korábban a brit kormány járványkezelésének kivizsgálását kezdeményezte.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában országszerte 19-en haltak meg Covid–19-ben.

Senki nem halt meg koronavírusban az elmúlt 24 órában Londonban

Egy hónapja jelentette be Boris Johnson a nyitási ütemtervet, és a britek nagy örömére eddig minden úgy fest, hogy nyár elejére véget érhetnek a korlátozások. Ehhez pedig sem konzultáció, sem átpolitizált vakcinaviták nem kellettek, csak egy működő oltási terv és a szakértőkbe vetett bizalom.

hvg.hu/elet/20210329_piros_sziv_London_koronavirus_aldozatok#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?