ápr 15, 2021
5 Views
0 0

COVID-19: variánsok és vakcinák

Written by

Az elmúlt időszakban jelentős figyelmet fordítottunk a tüskefehérje változásaira és arra, hogy ezek a változások hogyan befolyásolják a vírus terjedésének dinamikáját, hogyan képes esetleg ezek révén megkerülni az immunrendszer védekezési folyamatait.

Ráadásul a tüskefehérje változásai megváltoztathatják a vírus receptorkötő (I1ACE2) képességét is. Az összes jelenlegi, aggodalomra okot adó változat (B.1.351, B.1.1.7 és Pl törzsek) különbözik az eredeti, vuhani vírustörzstől.

Az immun védekezés kijátszásának kockázatát hosszú távon nehéz megjósolni az emberi koronavírusok, így a SARS-C0V-2 esetében is, de a madár-koronavírussal végzett vizsgálatok tapasztalatai azt mutatják, hogy egy adott variáns elleni oltások védenek a kismértékben különböző variánsoktól is.

Az erősen különböző változatok ellen azonban nem mindig adnak kellő védelmet. A jelenleg rendelkezésre álló COVID-19 elleni vakcinák valószínűleg mind védelmet nyújtanak a SARS-C0V-2 uralkodó változataival szemben. De a megoldás hosszú távon az ún. multivalens vakcinákban rejlik.

A multivalens vakcinák tartalmazzák többek között a vírus külső fehérjeburkának (nukieoprotein) elemeit is, amelynek a szelekciós nyomása és ezzel a variabilitása is kisebb, mint a tüskefehérje változási képessége. E védőoltások alapját tehát feltételezhetően már több domináns variáns adja majd.

A SARS-C0V-2 elleni oltásokra még sok évig szükség lesz, és ezek az oltások különbözőek lesznek, éppen a vírus változékonysága miatt. Ez kicsit talán az influenzavírus elleni oltásokhoz hasonlít majd. A nemzeti és nemzetközi felmérések, valamint az új variánsok gyors azonosítása és molekuláris jellemzése lehetővé teszi számunkra, hogy a jelenlegi helyzethez hasonlóan már ne csak „fussunk a probléma után”, hanem előzzük meg.

 Az eredeti publikáció forrása: The British Medical Journal

Dr. Jakab Ferenc

az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár,

a Virológiái Nemzeti Laboratóriumvezetője,

a COVID-hírlevelek szerkesztője

Komment írása

Article Categories:
informed
banner

Vélemény, hozzászólás?