máj 14, 2021
11 Views
0 0

Ciszjordániára is átterjedt a kiújult izraeli-palesztin konfliktus

Written by

Több száz palesztin tüntető csapott össze pénteken Ciszjordániában az izraeli hadsereg ott állomásozó erőivel, az összetűzésekben a palesztin egészségügyi minisztérium szerint legalább tíz palesztin életét vesztette. A Gázai övezetben az izaeli bombázásoknak hétfő óta legalább 122 halálos áldozata van, köztük 31 gyermek és 19 nő,  830-an pedig megsebesültek.

Ciszjordániában több tucat helyen demonstráltak a palesztinok, abroncsokat égettek az utakon, köveket dobáltak az izraeli katonák felé, és Jichár mellett Ciszjordánia északi részén többfelé gyújtogattak. A tüzeken megpróbál úrrá lenni az izraeli tűzoltóság. Az egyik halott egy Dzsenin közeli tüntetésen halt meg, ahol egyes források szerint több ezer helyi lakos vett részt a tiltakozásokban.

Palesztin tüntetők dobják vissza az izraeli erők könnygáz gránátjait Ciszjordániában, egy zsidó telep közelében.Fotó: ABBAS MOMANI/AFP

Péntek délután az északi, Libanonnal szomszédos határnál, Metulla közelében is tüntetők tucatjai jelentek meg libanoni és palesztin zászlókat lobogtatva a libanoni oldalon, átvágták a határkerítést, és többen betörtek izraeli területre, ahol gyújtogatni kezdtek. Az izraeli határőrök gépfegyverekkel és harckocsikkal lőttek feléjük, mire visszatértek Libanonba, miután egyikük megsebesült. A környéken élő izraelieket felszólították a biztonságiak, hogy maradjanak otthonaikban.

A gázai harcok és a ciszjordániai összecsapások mellett  Izraelben is több helyen csaptak össze zsidó és palesztin csoportok, Reuven Rivlin izraeli elnök a BBC beszámolója szerint polgárháborúhoz közelinek nevezte a helyzetet. A rendőrség több mint 400 főt letartóztatott, többségükben arabokat, miközben az a vád érte a hatóságokat, hogy az arabok otthonait megtámadó zsidó fiatalokkal nem foglalkoznak. Ezt a rendőrség visszautasította. 

Palesztinok az izraeli légicsapások után, a Gázai övezet északi részén.Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

2014 óta ez a legkomolyabb konfliktus Izrael és a palesztin területek között, amely hétfőn azután robbant ki, hogy Kelet-Jeruzsálemben összecsaptak palesztin tüntetők a rendőrséggel. Az Al-Aksza mecset közelében történt összecsapásokra a Hamász rakétákkal, erre az izraeli légierő bombázásokkal reagált.

Egyiptomi közvetítéssel tűzszüneti tárgyalások kezdődtek, de Izrael elutasította az egy éves nyugalmat ígérő egyiptomi javaslatot, amit a Hamász és a többi gázai terrorszervezet elfogadott. Szintén pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteki televíziós beszédében az izraeli-palesztin konfliktus azonnali megfékezésére szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát és a muszlim országokat. Ahogy Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere csütörtökön közölte, az amerikai kormány támogatja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeüljön a jövő hét elején megvitatni a konfliktust. az Egyesült Államok korábban blokkolt egy ilyen rendkívüli ülést, amely e héten pénteken lett volna. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a
járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és
a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a
nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz
a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy
áll a járvány Magyarországon és a világban.

A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette
a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk,
hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik
egészségét is.

444.hu/2021/05/14/ciszjordaniara-is-atterjedt-a-kiujult-izraeli-palesztin-konfliktus

Komment írása

Article Categories:
444 · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?