okt 13, 2020
3 Views
0 0

Ciprus felfüggeszti a befektetési állampolgárság rendszerét

Written by

Az Al Jazeera médium nyomozói több alkalommal számoltak be róla, hogy Ciprus rendszeresen ad állampolgárságot hazájukban körözött bűnözőknek, amennyiben hajlandóak kellően nagy összegekért ingatlant vásárolni Cipruson. A ciprusi hatóságok mindeddig lesöpörték a kritikákat, és állították, hogy már orvosolták a program gyenge pontjait.

A hétfőn elérhetővé vált leleplező filmet követően azonban a ciprusi Belügyminisztérium és Pénzügyminisztérium is bejelentette Twitteren görögül, hogy november elsejétől megszüntetik a befektetési programmal elérhető állampolgárság rendszerét (Citizenship through Investment Program – CIP)

A rejtett kamerákkal készült felvételeken a ciprusi parlament elnöke Demetris Syllouris és képviselőtársa Christakis Giovanis is leplezetlenül beszél arról, hogy a magát pénzmosásért elítélt kínai bűnözőnek beállító újságírónak tud ciprusi útlevelet szerezni – amit a ciprusi törvények nyilvánvalóan tiltanak.

A pár héttel korábban, szintén az Al Jazeera által publikált Ciprus Aktákban majdnem 1400 esetet vesznek végig, ahol az Interpol által körözött bűnözőknek is adtak útlevelet – amennyiben hajlandóak voltak 2,5 millió dollár értékben, elsősorban ingatlant, vásárolni.

A felvételek publikálását követően az Európai Bizottság elhatárolódott az ügytől, és további kivizsgálását indítványozta. Európai parlamenti képviselők a CIP teljes betiltását követelik.

Az európai értékek nem eladók!

– idézte Ursula von der Leyen elnöknőt a biztosság szóvivője.

index.hu/kulfold/2020/10/13/ciprus_allampolgarsag_bunozok_leleplezes/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?