máj 26, 2021
10 Views
0 0

Ciklon csapott le a járványhullám közepén Indiára

Written by

Indiában már 27,16 millió a koronavírusban megfertőződtek száma, a helyzetet súlyosbítja, hogy heves trópusi ciklon csapott le az ország keleti részére, írja az MTI.

Indiában egy nap alatt 208 921 új megbetegedést regisztráltak 24 óra alatt, míg 4157-en haltak meg. A járvány tavalyi kezdete óta 311 388-an.

A járvány amúgy is súlyos következményeit tovább nehezíti, hogy az ország keleti részén szélsőséges időjárás tombol. A Jaasz ciklon heves esőzéssel és dagállyal érkezett, a hatóságok több mint 1,1 millió embert menekítettek biztonságos helyre Orisza és Nyugat-Bengál államban.

Navin Patnaik, Orisza állam miniszterelnöke arra szólította fel a védett helyekre költöztetett embereket, hogy viseljenek kettős maszkot és tartsanak társadalmi távolságot.

Egyszerre kell szembenézni mindkét kihívással

– mondta a politikus.

A múlt héten egy másik vihar, a Tauktae ciklon söpört végig India nyugati partvidékén, több mint 140 ember meghalt.

A helyi meteorológia intézet szerdai jelentése szerint a Jaasz keltette viharban a szél sebessége elérte az óránkénti 130-140 kilométert, míg a széllökéseké 155 kilométer. A ciklon Orisza államban Balaszur településtől 50 kilométerre délkeletre csapott le. A heves esőzések keltette ár és a tenger elöntötte Nyugat-Bengál és Orisza part menti területeit.

A kolkatai repülőtér este 8 óráig zárva tart. A helyi vasúttársaság közölte, hogy a vonatjáratokat elővigyázatosságból törölték.

Orisza Csandabali és Paradip régiójában a ciklon négyméteres hullámai eláraszthatják az alacsonyan fekvő területeket. Előrejelzések szerint a szélsőséges időjárás Nyugat-Bengál legalább 20 körzetében heves esőzéssel párosul. A halászokat figyelmeztették, hogy vonuljanak biztonságos helyre.

A hatóságok több ezer katasztrófavédelmi dolgozót vezényeltek ki, hogy segítsenek az evakuálásban és felkészüljenek az esetleges mentési műveletekre. Az indiai légierő és haditengerészet is készenlétben áll, hogy kivegye a részét a segélyezési munkálatokból.

Egy évvel ezelőtt az elmúlt több mint egy évtized legerősebb ciklonja sújtotta India keleti részét. Közel 100 ember halt meg az Amphan ciklonban, amely falvakat tett a földdel egyenlővé és farmokat pusztított el Kelet-Indiában és Bangladesben.

Az eddigi leghalálosabb trópusi ciklonok közül néhány a Bengáli-öbölben tombolt. Az 1999-es “szuperciklon” mintegy 10 000 ember halálát okozta, 15 millióan váltak földönfutóvá.

Április és november között gyakran alakulnak ki ciklonok a Bengáli-öböl felett.

24.hu/kulfold/2021/05/26/india-jarvany-hullam-ciklon/

Komment írása

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?