jan 13, 2021
10 Views
0 0

CES 2021: asztali CPU-kkal is készült az AMD

Written by

Az AMD a mobil fejlesztések mellett az asztali CPU-piacra is gondolt. A legfontosabb bejelentés talán az előző év nyarán leleplezett Ryzen Threadripper PRO sorozat általános megjelenése. Eddig a termékcsaládot csak a Lenovo forgalmazhatta, de a jövőben már más gyártó is hozzáférhet, így érkeznek azok a WRX80-as alaplapok, amelyek kompatibilisek a rendkívül erős professzionális piacra szánt processzorokkal.

Hirdetés

Az ASUS, a Supermicro és a Gigabyte kínálni fog kompatibilis alaplapokat, de ezek egyáltalán nem lesznek olcsók, ahogy maguk a processzorok sem. Ugyanakkor az egyutas EPYC konfigurációknál kedvezőbb árazásra lehet számítani, vagyis bármennyire is komoly összegekről van szó, az érdeklődők számára mindenképpen spórolást jelentenek majd. Fontos megjegyezni, hogy bár a processzorok támogatnak 2 TB-nyi rendszermemóriát, az egyes alaplapokon nem feltétlenül lesz elég csatoló ennyi memóriához, így inkább 1 TB-os maximummal érdemes számolni.

A Ryzen Threadripper PRO CPU-k és a szükséges alaplapok árát, illetve pontos elérhetőségét majd később árulják el az érintettek.

Az OEM-ek is kapnak egy apróbb frissítést, ugyanis a tavaly októberben bemutatott Zen 3-as asztali platform kiegészül két friss CPU-val. Ezek paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD ötödik generációs Ryzen processzorok
Típus Mag-/turbo órajel SMT L2 cache L3 cache Fogyasztás (TDP)
9 5900 (12 mag) 3/4,7 GHz van 12 x 512 kB 64 MB 65 W
7 5800 (8 mag) 3,4/4,6 GHz van 8 x 512 kB 32 MB 65 W

A fejlesztések csak az OEM-ek számára lesznek elérhetők, aminek az az oka, hogy a dobozos termékek esetében a Ryzen Master eleve rendelkezik Eco-Mode-dal, amivel a már elérhető CPU-k TDP fogyasztása 65, illetve 35 wattra limitálható.

prohardver.hu/hir/ces_2021_asztali_cpu_keszult_amd.html

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
prohardver
banner

Vélemény, hozzászólás?