ápr 4, 2021
6 Views
0 0

Bulgáriában a vezető kormánypárt áll az első helyen a választáson

Written by

Az exit poll szerint a párt mintegy 25 százaléknyi szavazatot kapott, ami jóval kevesebb, mint a négy éve elért 33,5 százalékos eredménye. Bojko Boriszov miniszterelnökre kemény tárgyalások várnak az újabb kormánykoalíció létrehozásához – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Boriszov tíz éve játszik domináns szerepet az országban, de most kevés természetes szövetségese van a pártok között, amelyek elutasítják az együttműködést a GERB-bel. Többhetes koalíciós tárgyalások várhatóak, de nem lehet kizárni a választások megismétlését sem. Ez azért okozna nagy gondot, mert a törvényhozás jóváhagyása nélkül az ország nem férhet hozzá az Európai Unió gazdasági helyreállítási alapjához.

A 61 éves Boriszov népszerűsége a kormányzatát ért korrupciós vádak miatt csökkent.

Járványügyi korlátozások között tartják meg a parlamenti választásokat Bulgáriában

A koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzésével szinte egybeesik a parlamenti választások megtartása vasárnap Bulgáriában. A voksolást járványügyi korlátozások között tartják meg, amelyeken éppen a héten enyhítettek.

A közvélemény-kutatási eredmények szerint a legnagyobb kormánypárt, a Bojko Boriszov miniszterelnök vezette Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) fog győzni, de egyedül nem tud kormányt alakítani. Eddig is az Egyesült Hazafiak nacionalista szövetséggel együtt kormányzott. Sok pártból álló új parlamentre lehet számítani, a legerősebb ellenzéki erő a felmérések szerint továbbra is a szocialista párt lesz. Az Alpha Research független kutatóintézet elemzése szerint a korlátozások miatt a részvételi arány nagyon kiszámíthatatlan.

Az AP hírügynökség azt írja: sokak véleménye, hogy a választás népszavazás lesz a 61 éves, “macsó stílusú, politikai fenegyerek” Bojko Boriszovról, aki több mint egy évtizede vaskézzel vezeti pártját, és most már a negyedik terminusra pályázik. Boriszov támogatottsága azután kezdett el olvadni, hogy sokan úgy látták: kormánya összejátszik oligarchákkal, nem csökken a korrupció és a szegénység, és a kormány halogatja az igazságügyi rendszer megreformálását. Számos tüntetés volt a kormány ellen. Bulgária nyugati szövetségesei is visszatérően bírálták a balkáni ország vezetését a jogállami hiányosságok, a médiaszabadság hiánya és a korrupció miatt.

A szavazóhelyiségeket reggel 7 órakor nyitották meg, és este 8 órakor zárják be. A szavazásra jogosultak száma 6,6 millió, a megválasztandó képviselőké pedig 240. Exit poll-eredmények rögtön urnazárás után várhatók.

MTI

hirtv.hu/hirtvkulfold/bulgariaban-a-vezeto-kormanypart-all-az-elso-helyen-a-valasztason-2519559?utm_source=feed&utm_medium=rss

Komment írása

Article Categories:
hírtv
banner

Vélemény, hozzászólás?