ápr 4, 2021
4 Views
0 0

Bulgária miniszterelnöke a korrupciós vádak ellenére a helyén maradhat

Written by

Legalábbis az exit pollok szerint vezet a kormánypárt.

Bulgáriában a szavazatukat leadók kikérdezésén alapuló jelentések szerint az eddigi vezető kormánypárt, a középjobb irányzatú Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) áll az első helyen a vasárnapi parlamenti választáson, de a korábbinál gyengébb eredménnyel.

Az exit poll szerint a párt mintegy 25 százaléknyi szavazatot kapott, ami jóval kevesebb, mint a négy éve elért 33,5 százalékos eredménye. Bojko Boriszov miniszterelnökre kemény tárgyalások várnak az újabb kormánykoalíció létrehozásához – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Boriszov tíz éve játszik domináns szerepet az országban, de most kevés természetes szövetségese van a pártok között, amelyek elutasítják az együttműködést a GERB-bel. Többhetes koalíciós tárgyalások várhatóak, de nem lehet kizárni a választások megismétlését sem. Ez azért okozna nagy gondot, mert a törvényhozás jóváhagyása nélkül az ország nem férhet hozzá az Európai Unió gazdasági helyreállítási alapjához.

A 61 éves Boriszov népszerűsége a kormányzatát ért korrupciós vádak miatt csökkent. Bulgáriában nagy botrány tört ki tavaly, mikor olyan fényképek szivárogtak ki, melyek állítólag a bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov hálószobájában készítettek. A képeken az alvó miniszterelnök mellett az éjjeliszekrényen egy pisztoly, egy nyitott fiókban pedig aranyrudak és több köteg 500 eurós látható.

Boriszov akkor arról beszélt, a politikai ellenfelei lejárató kampányt indítottak ellene.

hvg.hu/vilag/20210404_Bulgaria_miniszterelnoke_a_korrupcios_vadak_ellenere_a_helyen_maradhat#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?