jan 13, 2021
5 Views
0 0

Bukik az olasz kormány

Written by

Conte több út között választhat: vagy benyújtja lemondását és újabb kormányalakítási mandátumot kér az államfőtől, vagy a gazdasági helyreállítási program parlamenti szavazásán kér bizalmat.

Előzőleg, a szerda hajnalig tartó kormányülésen a több mint kétszáz milliárd eurót kitevő helyreállítási csomag végleges felhasználási programját az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) elfogadta, de az Élő Olaszország (IV) tartózkodott.

A kormánynak ezzel egy időben szerdán a szombattól bevezetendő újabb járványintézkedésekről kell döntenie.

Korábbi elemzések szerint Conténak mintegy tizenöt voksra van szüksége többsége fenntartására, amelyeket kormányon és ellenzéken kívüli parlamenti mikropártok biztosíthatnak számára. Kész Conte támogatására Sandra Lonardo szenátor is, az egykori centrista politikus Clemente Mastella felesége. Mastella arról ismert, hogy az ő egyetlen szavazata buktatta meg 2008-ban a Prodi-kormányt. Mastella legutóbb azt üzente Conténak, hogy a kormányt megmentő felelős parlamenti képviselők “olyanok, mint a szeretők, vagyis ajándékot is kérnek cserébe.”

A jobbközép ellenzéket vezető Matteo Salvini “szürreálisnak” nevezte a kormányvitákat a járványhelyzetben. “A Conte-kormánynál még Pinokkió kék tündére is jobban vezetné az országot” – hangoztatta.

Cikkünk hamarosan frissül.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?