Sze 24, 2020
13 Views
0 0

Budapesten sem volt ellenszer: a Bayern a legjobb csapat a világon!

Written by

Budapesten sem volt ellenszer: a Bayern a legjobb csapat a világon!

Lezajlott a 46. Európai Szperkupa-döntő, amelyen idén a német Bayern München és a spanyol Sevilla léphetett pályára. Nekünk, magyaroknak különösen kedves volt az idei finálé, mert annak helyszíne a Puskás Aréna volt. Impozáns nemzeti stadionunk ezzel máris otthona lett egy rangos, nemzetközi focimérkőzésnek. A trófeát hosszabbítás után a BL-győztes Bayern München nyerte.

Amikor hosszas tervezés és egyéb előkészületek után 2017 elején elkezdődött az új Puskás Aréna építése, akkor a stadion mellett szóló számos érv közül éppen az volt az egyik, hogy végre-valahára a magyar főváros is felkerülhet a nemzetközi futball-térképre. A világszínvonalú új aréna létrejöttével ugyanis lehetővé válik bármilyen rendű és rangú futballmeccs rendezői jogának megpályázása.

Az új aréna színvonalát jellemzi, hogy pusztán a tervekre, valamint a magyar kormány garanciájára az UEFA Budapestnek ítélte a 2020. évi labdarúgó Európa-bajnokság három csoportmeccsének, valamint egy negyeddöntőjének rendezési jogát. Ezzel először lehettünk volna házigazdái egy futball világeseménynek. Sajnos a koronavírus-helyzet közbeszólt: elmaradt az Eb, és ezzel a magyar rendezésű Eb-meccsek is, amelyek persze pótolva lesznek, ha az előzetes tervek szerint jövőre le lehet majd bonyolítani a kontinenstornát.
A koronavírus azonban a 2019/2020-as Bajnokok Ligája lebonyolítását is alaposan átírta. Az idei BL kieséses szakaszát, valamint döntőjét Lisszabonban rendezték, s mivel eredetileg éppen a portugál főváros lett volna az idei Európai Szuperkupa-döntő házigazdája, így ennek a rangos labdarúgó-meccsnek új helyszínt kellett keresni. Ez az új helyszín pedig Budapest és a Puskás Aréna lett. Így a 46. Európai Szuperkupa-döntő lett az első, világra szóló, Magyarországon rendezett futballesemény.
Az Európai Szuperkupa-döntőt mindig az előző idény BL-győztese és Európa Liga-győztese vívja, amelynek okán idén a Bayern München és a Sevilla mérkőzött meg a serlegért. Dacára annak, hogy a Sevilla hamisítatlan kupaspecialistának tekinthető, hiszen az elmúlt hat évből négyszer megnyerték az Európa Ligát, a mérkőzés esélyese minden kétséget kizáróan a Bayern München volt. Nemcsak azért, mert a németek által megnyert BL rangosabb kupasorozat, mint az Európa Liga, de azért is, mert a mögöttünk hagyott idényben a bajorok olyan játékkal rukkoltak elő, amelyre egyetlen csapatnak sem volt ellenszere. Ráadásul minden jel arra utalt, hogy ezt a remek formát sikerült átmenteniük az új szezonra is, hiszen a Bundesliga nyitómeccsén egy laza nyolcassal küldték haza a Schalke 04 csapatát.
A mérkőzés azonban másként indult. Kiegyenlített mezőnyjáték után a 11. percben Alaba szabálytalankodott a saját 16-osán belül, amiért a játékvezető 11-est ítélt a Sevillának. A büntetőt Ocampos magabiztosan értékesítette. Ez nagyon jót tett a meccsnek, mert a Bayern kénytelen volt magasabb sebességre kapcsolni. Amint ez megtörtént, nem is váratott magára túlzottan sokat az egyenlítő gól: a 34. percben egy jobb oldali beadás után Lewandowski visszagurítását Groetzka lőtte a hálóba. Az első félidőben újabb gól már nem esett, a második játékrészt pedig meghatározta a németek nyomasztó mezőnyfölénye. Hiába volt azonban a mezőnyfölény, csupán két érvénytelen gólig jutott a Bayern, sőt, a 87. percben a Sevilla vihette volna döntésre a dolgot, amikor Alaba nagy hibája után egy gyors kontrát vittek végig a spanyolok. Torres kitűnő indításával en-Nesziri lépett ki, egyedül vezette Neuerre a labdát, jobb sarokra tartó, lapos lövését azonban a Bayern kapusa bravúrral védte.
A rendes játékidőben más már nem is történt, némi meglepetésre az andalúzok kihúzták vereség nélkül, így következhetett a hosszabbítás, amelyet fergetegesen kezdett a Sevilla. Előbb Jordán ment el remekül a szélen, majd en-Nesziri ugrott ki. Jordán beadásánál Süle mentett, en-Nesziri lövését pedig Neuer és a kapufa együttesen hárította. A Sevilla-helyzetek után azt lehet mondani, hogy szinte váratlanul szerzett vezetést a München. Szögletet végezhetett el a bajor csapat, amely után Alaba lövését még kitenyerelte Bono, azonban Javi Martinez erős fejesét azonban már nem tudta védeni. Mivel a spanyolok már nem tudtak újítani, és kiegyenlíteni, így az idei Európai Szuperkupát a Bayern München nyerte.
Ezúttal azonban nekünk, magyaroknak is van okunk a büszkeségre: impozáns, világszínvonalú stadionunk nagyszerű otthona volt a rangos futballeseménynek.

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} pestisracok.hu/budapesten-sem-volt-ellenszer-a-bayern-a-legjobb-csapat-a-vilagon/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?