máj 29, 2021
24 Views
0 0

Brutálisan megbírságolhatják azokat, akiknek kertes háza, telke van – erre kell figyelni

Written by

Brutálisan megbírságolhatják azokat, akiknek kertes háza, telke van – erre kell figyelni

Már csak pár hete maradt a telektulajdonosoknak, hogy megússzák az akár milliós büntetést. A hatóság idén is kíméletlenül megbünteti azokat, akik nem irtják ki földjeikről a parlagfüvet. Érdemes tehát a kapa után nyúlni, ugyanis a tavaly kiosztott büntetések összege meghaladta a 136 millió forintot.

Brutálisan megbírságolhatják azokat, akiknek kertes háza, telke van - erre kell figyelni

A tavalyi év során 2618 egyedi esetben, összesen 136 millió forintnyi növényvédelmi bírságot szabtak ki a hatóságok a Pénzcentrum információi szerint. A telektulajdonosoknak tehát idén is érdemes odafigyelni, hogy ne nője be földjüket a kártékony gyom.

Minden földhasználó köteles megakadályozni az ingatlanon a parlagfű bimbójának kialakulását az aktuális év június 30. napjáig. A 2019-ben megszűnt türelmi időnek köszönhetően pedig kötelesek is fenntartani ezt az állapotot egészen a vegetációs időszak végéig.

A parlagfű egyébként hazánkban nem őshonos növény, a gyom az 1940-es évek közepén kezdett el terjedni robbanásszerűen, elsősorban a gabonaszállító útvonalak mentén. Mára országszerte megtalálható, leginkább műveletlen parlagokon vagy romtalajokon.

Az elmúlt évtizedek során pedig hazánkban is drasztikusan megnőtt azok száma, akiknél a növény allergiás, illetőleg asztmás tüneteket vált ki, éppen ezért a sokak életét megkeserítő gyomnövényt már népegészségügyi probléma okozójaként tartják számon.

Nem véletlen tehát a hatóságok fokozott ellenőrzése, melyről egyébként a földhasználót nem kötelesek előre értesíteni. Az ilyen helyszíni ellenőrzések során felvett jegyzőkönyvek alapán pedig eljárás indul a parlagfű-mentesítési kötelezettségét megszegővel szemben, akire minden esetben növényvédelmi bírságot szab ki a hatóság.

A bírság mértéke a benőtt terület nagyságától és mértékétől függően alakul, összege 15 ezer forinttól egészen 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt. Fontos ugyanakkor, hogy a belterületi bírságok a külterületen kiszabottakhoz képest jelentősen magasabbak lehetnek a nagyobb közegészségügyi kockázatra való tekintettel.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210529-brutalisan-megbirsagolhatjak-azokat-akiknek-kertes-haza-telke-van-erre-kell-figyelni

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?