okt 12, 2020
6 Views
0 0

Brutális társadalomkritika az ENSZ-től: az emberiség “szándékosan destruktív”

Written by

Brutális társadalomkritika az ENSZ-től: az emberiség “szándékosan destruktív”

Elsősorban a klímaváltozás számlájára írható a természeti katasztrófák számának csaknem megduplázódása az elmúlt húsz évben – figyelmeztetett az ENSZ katasztrófakockázat-csökkentési irodája (UNSDIR) hétfőn.

A friss értékelés szerint a 2000 és 2019 között regisztrált 7348 természeti katasztrófa több mint 1,2 millió ember halálát okozta, valamint 3000 milliárd dollár anyagi kár is keletkezett. Utóbbi szám azonban jóval magasabb lehet, mivel számos – főleg ázsiai és afrikai – ország nem hozza nyilvánosságra az erről szóló adatokat.

A legtöbb természeti katasztrófát Kínában (577), az Egyesült Államokban (467), Indiában (321), a Fülöp-szigeteken (304) és Indonéziában (278) jegyezték fel.

A halálos áldozatok száma nem emelkedett számottevően az 1980 és 1999 közötti időszakhoz képest, amikor nagyjából 3700 természeti katasztrófát regisztráltak. Az ezek által érintett emberek száma ugyanakkor 3,25-ről 4,2 milliárdra nőtt.

Leggyakoribbnak az áradások és a viharok számítottak a vizsgált időszakban. A világszervezet szakértői úgy látják, hogy a következő évtizedben majd a hőhullámok jelentik a legsúlyosabb problémát, különösen a szegény országokban.

“A koronavírus-járvány ráirányította a kormányok és a közvélemény figyelmét a kockázatokra. Látható, hogy noha a Covid-19 rossz, a klímavészhelyzet még rosszabb lehet” – mondta az UNSDIR főtitkára.

“Szándékosan destruktívak vagyunk. Ez az egyetlen következtetés, amelyet levonhatunk az elmúlt húsz évet vizsgálva”

– tette hozzá Mami Mizutori, egyebek mellett a korai előrejelző rendszerek fejlesztésére szólítva fel a nemzetközi közösséget.

Kaliforniától Washingtonig lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke

atv.hu/MTI

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20201012-brutalis-tarsadalomkritika-az-ensz-tol-szandekosan-destruktivak-vagyunk

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?