ápr 28, 2021
6 Views
0 0

Brutális drágulás: aranyárban mérik idén a magyar szamócát

Written by

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint már országszerte kapható a hazai fóliás szamóca. A magyar szamóca- amit a köznyelvben epernek hívnak- állagában, ízében sokkal jobb a külföldről behozottnál, hiszen frissen kerül a vásárlókhoz.

(A legfrissebb hírek itt)

Könnyen megkülönböztethető a friss magyar szamóca az importált gyümölcstől: a hazai fajták ugyanis szájéretten szedhetőek, hiszen rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz.

Kereskedelmi forgalomba három fázisban érkezik a magyar szamóca: elsőként fűtött fóliasátras termék, ezután május elején a fűtetlen fóliasátras, majd május közepétől pedig a szabadföldi szamóca kerül az üzletekbe, a piacokra. Június közepéig tart ki a hazai termés- írja az Agroinfrom.

A 2020-as SAPS adatok szerint Magyarországon mintegy 500 hektár, évente, az időjárástól függően átlagosan 8-10 ezer tonna szamóca terem. 20-20 százalékban Bács-Kiskun megyében és Pest megyében található a termőterület, mellettük még, Győr-Moson Sopron, Somogy és Csongrád-Csanád megyében vannak nagyobb területek.

Az AKI PÁIR adatai szerint a 16. héten 3150 forint/kilogramm áron értékesíthetik a belföldi szamócát, mely 19 százalékkal meghaladta az előző évi árat.

(Ez is érdekelheti: A Blikk utánajárt a kérdésnek, ami mindenkit foglalkoztat: miért drágulnak majd megint a húsáruk?)

Cseréje le autóját biztonságosabbra!

Itt a rossz idő, ha finanszírozást keres autócseréhez, a Bank360 autóhitel kalkulátorával könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait!

www.blikk.hu/aktualis/belfold/aranyarban-merik-a-hazai-szamocat/cr8ehdc

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?