ápr 29, 2021
8 Views
0 0

Bronzkori kincsekre bukkant az erdőben egy svéd tájfutó

Written by

Valószínűleg állatok ásták ki az ereklyéket, a futó elsőre azt hitte, hogy szemetet talált.

Mintegy 50 darab, több mint 2500 éves bronzkori ereklyére bukkant egy svéd tájfutó térképész Nyugat-Svédország egyik erdejében – közölték a hatóságok csütörtökön.

A főként ősi ékszerekből álló kincshalom, amelyre Alingsas kisváros közelében április folyamán bukkant Tomas Karlsson, az országban valaha talált “leglátványosabb és legnagyobb ilyen lelet” a megyei közigazgatási hatóság közleménye szerint.

A tárgyak vélhetően az időszámítás előtti 750 és 500 közötti időszakból származnak. Vannak közöttük nagyon jó állapotban fennmaradt, bronzból készült nyakláncok, láncok és tűk.

© AFP/TT News Agency/ADAM IHSE

A történelmi ereklyék nyílt terepen feküdtek az erdőben néhány nagy szikla előtt. Feltételezhetően állatok ásták ki őket a sziklák közötti hasadékból, ahol valószínűleg ezidáig rejtőztek.

Tomas Karlsson először azt hitte, csak szemetet talált.

Úgy nézett ki, mintha fémszemét lenne. Valami lámpa fekszik itt, gondoltam először

– mondta a Dagens Nyheter című lapnak. Amikor közelebbről megnézte a tárgyakat, egy különös spirált és egy nyakláncot látott. De mivel viszonylag újnak tűntek, hamisnak hitte őket.

© AFP/TT News Agency/ADAM IHSE

Végül értesítette a helyi hatóságokat, akik egy régészcsapatot küldtek a helyszínre.

A leletek nagy része bronzból készült, ezek egy bronzkori, magas státuszú nőhöz köthetők

– mondta Johan Ling, a Göteborg Egyetem régészprofesszora. Ezeket – a nyakláncokat, karkötőket és bokaláncokat – a különböző testrészek díszítésére használták, de találtak nagy tűket és fűzőlyukakat is, melyeket a valószínűleg gyapjúból készült ruhadarabok ékesítésére és felfogásához használtak a szakértő szerint.

hvg.hu/tudomany/20210429_bronzkori_kincs_tajfuto_svedorszag#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?