márc 31, 2021
7 Views
0 0

Brit kutatás: a rákgyanús tüneteket tapasztalók fele nem ment orvoshoz a járvány miatt

Written by

A brit rákkutató központ és a Cardiff Egyetem kutatása szerint a rákgyanús tüneteket tapasztaló emberek fele nem kereste fel az orvosát a koronavírus-járvány első hulláma alatt – olvasható a központ weboldalán közzétett jelentésben. A szakértők összesen 7543 embert kérdőíveztek a 2020 márciusa és augusztusa közötti időszakra, a megkérdezettek 40 százaléka mondta azt, hogy legalább egy, potenciálisan rákos megbetegedésre utaló tünetet észlelt magán.

Azok, akik közülük nem mentek el orvoshoz (a tünetesek 45 százaléka), számos okot adtak meg, többek között azt is, hogy nem akarták leterhelni az ellátórendszert. A rákkutatási szakértők azonban figyelmeztetnek: minél előbb sikerül felismerni a rákot, annál nagyobb a kezelés és a túlélés esélye.

Sokan még azoknál a tüneteknél sem keresték fel az orvosukat, amelyek súlyosabb betegségre utalhatnak:

31 százalék például véreset köhögött, 41 százalék csomót vagy duzzanatot vett észre magán, 59 százaléknak pedig az anyajegye változott meg.

A megkérdezettek kétharmada mondta azt, hogy nem érezné magát veszélyben a járvány miatt az orvosánál, viszont háromnegyedük aggódott az elmaradó kezelések és műtétek miatt.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy még járványidőszakban is nagyon fontos az ilyen esetek kivizsgálása, így ha bárki tüneteket észlel magán, mindenképpen keresse fel az orvosát.

24.hu/tudomany/2021/03/31/koronavirus-covid-19-daganat-rak-orvos-jarvany/

Komment írása

Article Tags:
· · · · · · ·
Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?