máj 29, 2021
18 Views
0 0

Brit-indiai mutánsra bukkantak Vietnamban

Written by


A vietnámi légitársaság repülőgépét fertőtlenítik a Noi Bai nemzetközi repülőtéren 2020 márciusában. Fotó: NHAC NGUYEN/AFP

Új koronavírus-variánst fedeztek fel virológusok Vietnamban. A mutáns különlegessége, hogy két korábban már felfedezett variáns, a brit és az indiai covid-mutációk kombinációjaként jött létre. A hírt a délkelet-ázsiai ország egészségügyi minisztere jelentette be szombaton.

Nguyen Thanh Long szerint az új mutáns gyorsan terjed a levegőben, könnyen fertőz és súlyos megbetegedéseket okoz.

Vietnamban, az egészségügyi kormányzat bejelentése szerint, korábban összesen hét különböző variánst mutattak ki, köztük azt a brit és indiai mutációt is, amelyek jellegzetességei egyaránt felfedezhetőek a most felfedezett kombinációban.

A délkelet-ázsiai országban egyébként az elmúlt egy évben sikerült többé-kevésbé kordában tartani a koronavírus-járványt, de most április vége óta hirtelen emelkedni kezdtek a számok. (Igaz, ezek a mutatók még így is messze elmaradnak az európai átlagoktól.) A Reuters szerint 6713 megbetegedést regisztráltak az országban és 47 haláleset történt, ugyanakkor ezeknek a megbetegedéseknek fele az elmúlt hetekhez köthető, és ez a hirtelen fellendülés Long szerint összefügghet a brit-indiai hibrid felbukkanásával.

A WHO egyelőre nem kommentálta a vietnami kormány bejelentését. Az egészségügyi világszervezet egyébként csak négy covid-variációt azonosított korábban, a brit, az indiai, a dél-afrikai és a brazil variánst. (Reuters)

444.hu/2021/05/29/brit-indiai-mutansra-bukkantak-vietnamban?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?