ápr 8, 2021
0 View
0 0

Brazília: mégsem keresztelik át Pelé tiszteletére a Maracanát

Written by

A szurkolók tiltakozása miatt mégsem nevezik át Pelé király Stadionnak a brazilok legendás létesítményét, a Maracanát.

Nem nevezik át a Maracana Stadiont (Fotó: AFP)

A Rio de Janeiró-i önkormányzat múlt hónapban ugyan megszavazta, hogy a 80 éves élő legenda nevét viselje a labdarúgás egyik legismertebb helyszíne, de Claudio Castro kormányzó megvétózta a tervet, miután a szurkolók tiltakozása nyomán az ötletet előterjesztő állami törvényhozás is kihátrált a névváltoztatás mögül.

A kritizálók – köztük Gerson, aki 1970-ban Peléhez hasonlóan tagja volt a világbajnok brazil válogatottnak – egyrészt azt kifogásolták, hogy Pelé sosem élt Rióban, másrészt a Maracana eredeti névadójának, Mário Filhónak az unokája is tiltakozott. A Maracana névadója azért a brazil újságíró lett, mert az 1940-es években leginkább ő lobbizott a létesítmény felépítéséért.

A futballban egyedüliként háromszoros világbajnok Pelé számos emlékezetes mérkőzést játszott a Maracanában, a Santos színeiben például a Vasco da Gama elleni összecsapáson ott szerezte pályafutása ezredik gólját.

A Maracanában rendezték meg az 1950-es és a 2014-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét, illetve a 2016-os olimpia megnyitóját és a futballtorna fináléját.

www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/brazilia-megsem-keresztelik-at-pele-tiszteletere-a-maracana-stadiont-2819723

Komment írása

Article Categories:
nemzetisport
banner

Vélemény, hozzászólás?