máj 2, 2021
3 Views
0 0

Botrány van Boris Johnson kétes lakásfelújítása miatt – Mi lesz így a jövő heti helyhatósági választásokon?

Written by

„Teljesen elszálltak a költségek – arany tapétát vásárol” – állítólag ezekkel a szavakkal írta le feldúltan Boris Johnson brit kormányfő még tavaly februárban a tanácsadóinak, hogy a 23 évvel fiatalabb, 33 éves mennyasszonya milyen fényűző átalakításokba fogott a Downing Street-i miniszterelnöki szolgálati lakásukban. Nem tudni, hogy tényleg arany tapéta került-e a falakra, vagy ez csak egy megszokott túlzó kijelentés volt-e Boris Johnson részéről, azonban sajtóbeszámolók szerint a felújítás költségei a 200 ezer fontot (közel 83 millió forintot) is elérték, miközben a jogszabályok szerint a miniszterelnökök évi 30 ezer font (12,4 millió forintot) adófizetői pénzt fordíthatnak a szolgálati lakásuk felújítási munkálataira. Bő egy évvel azután, hogy Boris Johnson tanácsadói előtt felvetette a kérdést, hogy miként is lehetne fedezni a kiadásokat – amire a gyanú szerint titkos pártadományokat használtak fel –, a felújítás finanszírozásának feltérképezésére már három vizsgálat is indult, igaz ezek közül kettőt maga a kormányfő kezdeményezett, hogy előre menekülve próbálja tisztára mosni magát az egyre kellemetlenebb ügyben.

Titkos adomány fedezte a felújítást?

Sajtóértesülések szerint a felújítás költségeinek 30 ezer font feletti részének fedezésére Boris Johnson a Konzervatív Párt által kapott titkos adományokat használta fel. A Daily Mail úgy tudja, David Brownlow üzletember, a Lordok Háza tagja tavaly októberben azt mondta, hogy 58 ezer fontot adományozott a toryknak, hogy a párt abból fedezze annak a tervezett alapnak a kifizetéseit, amely a Downing Street-i kormányzati épületek költségeit fedezné. Ez az alap azonban azóta sem állt fel, illetve később kiderült, hogy egy ilyen alap hatásköre nem terjedhet ki a kormányfő szolgálati lakására.

Feltételezések szerint a Brownlow által adományozott 58 ezer font végül Johnsonhoz került, aki ebből fedezte a felújítási költségeket.

Miről szól majd a cikk?

  • Titkos adomány miatt robbant ki a botrány
  • Aranyáron vásárolt tapéta borzolta tovább a kedélyeket
  • Három vizsgálat már zajlik Johnson ellen, de jöhet egy negyedik is
  • Nem látszik a lakás-gate hatása a közvélemény-kutatásokban

www.portfolio.hu/global/20210502/botrany-van-boris-johnson-ketes-lakasfelujitasa-miatt-mi-lesz-igy-a-jovo-heti-helyhatosagi-valasztasokon-481298

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?