ápr 13, 2021
9 Views
0 0

Bőszen fenyegetőzött a kormány, hogy megregulázza a Facebookot, most mégis jegelik az ügyet

Written by

A magyar kormányból elsősorban Varga Judit Facebook-miniszter igazságügyi miniszter viszi a hátán a nagy techcégek elleni hadjáratot, januárban be is jelentette, hogy az Igazságügyi Minisztérium tavasszal törvényjavaslatot fog benyújtani a nagy technológiai vállalatok szabályozásáról.

Úgy tűnik azonban, hogy ezeket a terveket elnapolta a kormány, sőt az sem kizárt, hogy a 2022-es választásokig egyáltalán nem fognak módosítani a közösségi média hazai szabályozásán, írta meg szakmabeli forrásokra hivatkozva a Telex.

Varga Judit vidáman kompjúterezik.Fotó: Varga Judit/Facebook

A lap szerint ezt bizonyítja az is, hogy Varga Judit kedden egy élő Facebook-beszélgetésben azt mondta, hogy Thierry Breton EU-biztos szerint az ország jó lépéseket tett, de azt kérte, várják meg a brüsszeli szabályt, és utána alkossanak annak megfelelő nemzeti szabályozást. A miniszter szerint ez a következő évben megvalósul, de ez „nem jelenti azt, hogy ez jövőre itt egy alkalmazható jogszabályról beszélünk, de mindenképpen benne lesz a mindennapos vitákban, európai szinten is.”

A Telex forrásai szerint észszerű döntés, hogy a magyar szabályozás nem előzi meg az uniósat. Egyrészt a 2020 végén benyújtott EU-s javaslatcsomagban a magyar szakbizottságban felmerült elképzelések mind benne vannak. „Ráadásul a jelenlegi uniós elképzelés kifejezetten tetszett a kormánynak is, mert a tagállam hatáskörbe helyezné a letiltásokkal kapcsolatos fellebbezések kezelését, Magyarországon pedig a kizárólag a Fidesz által delegált tagokból álló Médiatanács lenne illetékes ebben az ügyben” – írják. Más források viszont azon a véleményen vannak, hogy a kormány egyelőre csak kivár. 

Kapcsolódó

444.hu/2021/04/13/boszen-fenyegetozott-a-kormany-hogy-megregulazza-a-facebookot-most-megis-jegelik-az-ugyet

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?