ápr 5, 2021
9 Views
0 0

Borrell: Aggasztóak az orosz csapatmozgások az ukrán határ mentén

Written by

Josep Borrell nem sokkal Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetését követően Twitter-üzenetben szögezte le: az EU határozottan kiáll Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett, illetve bejelentette, hogy áprilisban az unió külügyminiszterei további megbeszéléseket tartanak ukrán hivatali partnerükkel.

A héten Ruszlan Homcsak ukrán vezérkari főnök a kijevi parlament rendkívüli ülésén azt közölte, hogy Oroszország nemrég – a közelgő “Nyugat 2021” elnevezésű hadgyakorlat leple alatt – komoly haderőt csoportosított át az ukrán határ közelébe, a brjanszki és a voronyezsi területekre, valamint az általa ideiglenesen megszállt Krím félszigetre.

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kifejtette, hogy március 30-i adatok szerint jelenleg az orosz-ukrán határ mentén, valamint a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területeken és az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krímben 28 orosz taktikai zászlóalj tartózkodik. Ukrán értesülés szerint a Krímbe hamarosan még akár 25 hasonló zászlóalj érkezése várható, ami már – szavai szerint – összességében komoly veszélyt jelent az ukrán állam biztonságára.

A Kreml részéről a csapatmozgásokról szóló hírt nem cáfolták, ám hangsúlyozták, hogy Moszkva nem kíván fenyegetően fellépni.

MTI

hirtv.hu/hirtvkulfold/borrell-aggasztoak-az-orosz-csapatmozgasok-az-ukran-hatar-menten-2519586?utm_source=feed&utm_medium=rss

Komment írása

Article Categories:
hírtv
banner

Vélemény, hozzászólás?