márc 31, 2021
33 Views
0 0

Boomerlázadás – Hack Péter szerint ma jogállam van Magyarországon és Orbán Viktor nem akar kilépni az Európai Unióból (videó!)

Written by

Boomerlázadás – Hack Péter szerint ma jogállam van Magyarországon és Orbán Viktor nem akar kilépni az Európai Unióból (videó!)

Ne felejtsük el, hogy Orbán Viktort sokan támadták annak idején az európai csatlakozás előtt, amikor ő már a belépésünket megelőzően azt mondta, Európán kívül is van élet – mondta el Hack Péter, jogász, egyetemi tanár, volt SZDSZ-es politikus a Pesti TV Boomerlázadás című műsorának legutóbbi adásában. Hack szerint Orbán nem szeretne kilépni az Európai Unióból, hanem egy olyan közösséget képzel el, amelyben az alapkérdések nemzeti szinten dőlnek el, és csak azok kerülnek nemzetközi szintre, amelyek esetében nélkülözhetetlen az együttműködés. A volt politikus mellett Stefka István, a Pesti TV programigazgató-helyettese voltak Göblyös Sára műsorvezető vendégei. Szóba került a jogállamiság, a liberalizmus, a korrupció és a vallás jelentősége is. A műsorból az is kiderül, Hack Péter miben ért egyet Orbán Viktor miniszterelnökkel. Nézze vissza a Boomerlázadás legutóbbi adását! 

Hack Péter szerint amikor ő politikus lett, a liberalizmus a szabadság védelmét jelentette, és alapvetően kommunistaellenes ideológia volt. Az emberi jogok köre 1990-ben más volt, mint ma. A liberalizmus fő vívmánya szerinte ma a nemváltás szabadsága, az azonos neműek jogai, és az abortuszhoz való jog is. Változott az emberi jogok katalógusa, és az új jogok az eredeti jogok kárára jönnek létre – vélekedett a jogász. Hack a konzervatív-liberális szárnyhoz tartozott az SZDSZ megalakulásakor, majd később elmondása szerint azért hagyta ott a pártot, mert az már nem az volt, mint megalakulásakor. Szerinte a mai liberalizmus nem az, ami harminc évvel ezelőtt volt, és mára látványosan balra tolódott. Továbbra is az egyén szabadsága az első, de olyan szabadságokat emel fel, amely sérti mások jogait. Hack Péter elmondta a műsorban, hogy a Hit Gyülekezetének ismert tagja, és hívő ember, aki harmincnégy évvel ezelőtt felnőtt fejjel ismerte meg a Bibliát, valamint Jézus tanításait. Elmondta: 

Ahhoz, hogy az ember ember tudjon maradni, ahhoz a Teremtővel kapcsolatban kell maradni. Kell a hit a társadalomban is. 

Hack Péter szerinte nagyszerű az, hogy olyan országban nőhettek fel a gyermekei, ahol nem kellett választani a hit és az állam törvényei között. Ma szuverenista, konzervatív és keresztény embernek tartja magát, és örülne neki, ha lenne egy olyan Európai Unió, amely tiszteletben tartja az emberek szabadságát.

A politika dönti el, mi a jogállam

Hack Péter arról is beszélt a műsorban, hogy a rendszerváltás időszakához képest megváltozott a világ, és csak a „legverekedősebb kocsmákban” hangzottak el olyan mondatok a közösségi médiában, amelyeket ma látunk. Ez igaz a politikára is: durvaság jellemző, és igaz, hogy az első parlamenti ciklusban voltak viták az MDF és az SZDSZ között, de a politikusok teljesen normális munkakapcsolatban álltak egymással. A műsorban a jog uralmáról is beszéltek, amely kvázi a jogállamiságot jelenti, és ennek eleme a bírói függetlenség is. Hack kiemelte, hogy ennek nincs külön definíciója, ebben egyetért Varga Judit igazságügyi miniszterrel. Hack kifejtette, hogy a magyar kormány nem tud beleszólni a magyar bíróságok működésébe, mégis az az általánosan elterjedt nézet Európában, hogy Magyarországon nincsenek független bíróságok szemben például Hollandiával vagy Németországgal.

Stefka István programigazgató-helyettes és Göblyös Sára műsorvezető. Fotó: Pesti TV

Stefka István programigazgató-helyettes szerint emögött az állhat, hogy a politika dönti el, Magyarország jogállam-e, vagy sem. Hack Péter szerint ez egy alapvetően politikai vita, nem szakmai kérdés, maga az ügy mögött pedig az unió jövőjével kapcsolatos nézeteltérés húzódik meg. 

A jog uralma érvényesül Magyarországon

Hack Péter szerint ma jogállam van Magyarországon. Hozzátette:

Vannak problémák a jogállamiság körül, de van jogállam. Az ellenzék is nehezen tudja megmagyarázni, hogyan lehet egy levegővel azt mondani, hogy nem függetlenek a bíróságok, közben ünnepelni azokat a bírósági döntéseket, amik az ellenzék javára szólnak. Az információs jogok kapcsán rendszeresen bíróság kötelezi a kormányzatot, hogy adjanak ki ellenzéki sajtónak vagy ellenzéki politikusoknak dokumentumokat. Tüntetések alkalmával kiszabott bírságokat a bíróságok rendszeresen felülírták. Az ellenzéki politikusok is örültek neki, hogy a bíróság a javukra döntött

– mondta el a volt SZDSZ-es politikus, hozzátéve, hogy vannak problémák a bíróságokon, mint minden más államban. Hack Péter szerint

A jogállam olyan, mint egy gyümölcs, de a gyümölcs kategóriáján belül van szilva, narancs és alma. Mindegyik gyümölcs, ez a közös benne. Különböző megoldások lehetnek. Senki nem vitatja, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a jog uralma érvényesül, a jogállam, miközben ott a szövetségi bírók teljes mértékben politikai kinevezettek. 

Göblyös Sára műsorvezető és Hack Péter, volt SZDSZ-es politikus. Fotó: Pesti TV

Hack: Orbán Viktor nem akar kilépni az unióból

A jogtudós azt is kifejtette:

A magyar kormánypártok közelebb állnak mondjuk a brit konzervatívoknak ahhoz a részéhez, akik euroszkeptikusak voltak mindig. Azért ne felejtsük el, Orbán Viktort sokan támadták annak idején az európai csatlakozás előtt, amikor ő már a csatlakozás előtt azt mondta, hogy Európán kívül is van élet. Ami nem azt jelenti, hogy szerintem ő szeretne kilépni az Európai Unióból, amivel most vádolták, hanem azt jelenti, hogy ő egy olyan Európai Uniót képzel el – és én személy szerint vele jobban egyetértek, mint az egykori liberális barátaimmal –, amely Európai Unióban az alapkérdések nemzeti szinten dőlnek el, és csak azok dőlnek el nemzetközi szinten, ahol nélkülözhetetlen az együttműködés. 

Nem diktatórikus a magyar kormány

Olyan emberi jogok, mint a szólás- és sajtószabadság, gyülekezési jog mind-mind érvényesülnek Magyarországon – vélekedett a volt SZDSZ-es politikus. Hack szerint a civil szervezetek meghatároznak egy narratívát, miszerint a magyar kormány diktatórikus, de Hack szerinte ez egyszerűen nem igaz. Utalt rá, hogy amikor az ország csatlakozott az Európai Unióhoz, elsöprő baloldali médiatúlsúly volt Magyarországon, és akkor ezt senki sem sérelmezte. Akkoriban az unió vizsgálta a csatlakozás előtti médiahelyzetet, és senkinek nem volt kifogása. Az, hogy az ellenzéknek nincs ma hangja, nem igaz, mert akkor nem tudtak volna az önkormányzati választásokon több helyen is nyerni a kormánypártokkal szemben – hangsúlyozta Hack Péter. 

Forrás, vezető kép: Pesti TV

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;}
pestisracok.hu/boomerlazadas-hack-peter-szerint-ma-jogallam-van-magyarorszagon-es-orban-viktor-nem-akar-kilepni-az-europai-uniobol-video/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok · Videó
banner

Vélemény, hozzászólás?