jún 8, 2021
1 Views
0 0

Bomló, méltatlan módon tárolt holttestek, egerek – döbbenetes állapotok egy francia egyetemen

Written by

Bomló, méltatlan módon tárolt holttestek, egerek – döbbenetes állapotok egy francia egyetemen

Frédéric Dardel biológust holttestek meggyalázásával vádolják.

Dardel a Párizs-Descartes Egyetemet vezette 2012 és 2019 között – írja a BBC. A portál szerint az egyetem több száz testet kapott kutatási, tudományos célokra bezárása előtt.

2019-ben a L’Express magazin sokkoló információkat közölt az egyetemmel kapcsolatban. Arról írtak, hogy tucatnyi holttestet meztelenül, egymásra fektetve tároltak, a szemüket sem zárták le. A lap úgy írta le a helyet, mint egy tömegsírt Párizs szívében. A beszámoló szerint néhány testet – amely már kezdett bomlásnak indulni – az egerek is megrágtak. Ezeket a holttesteket az egyetem munkatársai inkább elhamvasztották.

Frédéric Dardel ügyvédje, Marie-Alix Canu-Bernard közölte: ügyfele nemrégiben többször is kért kormányzati támogatást a központ felújítására – ezt azonban nem vették figyelembe. A védő szerint a központ nem megfelelő állapotáért ezért az állam volt a felelős. Az ügyvéd szerint Dardel folyamatosan támogatásért lobbizott, de nem kapott támogatást, ami az állam hanyagságát mutatja.

A Testadományozási Központot 1953-ban alapították, és 2019-ben zárták be. A 2020 júniusi kormányzati vizsgálat “súlyos etikai vétségeket” állapított meg az ügyben. Két laboráns asszisztenst is megvádoltak egy holttest meggyalázásával. A Párizsi Egyetem, amelyet tavaly hoztak létre a Párizs-Descartes Egyetem és a Párizsi Diderot Egyetem egyesülésével, most ugyanazon vád alatt áll.

Az egyetem bocsánatot kért az érintett elhunytak családjaitól, az ügynek több mint 170 felperese van.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210608-bomlo-meltatlan-modon-tarolt-holttestek-egerek-dobbenetes-allapotok-egy-francia-egyetemen

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?