máj 26, 2021
17 Views
0 0

Boldogkői Zsolt: Egy kisebb csúccsal rendelkező őszi hullámra tippelek

Written by

Amíg a világban fertőz a vírus, és amíg nem értük el a nyájimmunitást, fennáll a veszélye, hogy újra berobbanhat a járvány – erről beszélt a Magyar Hírlapnak Boldogkői Zsolt. A biológus professzor szerint számos paramétert nem ismerünk, ezért nem tudunk megbízható jósla­tokat sem tenni. Az indiai variánst sem ismerjük még pontosan, főleg nem az esetlegesen a későbbiekben felbukkanó mutációkat.

Boldogkői szerint nem tudjuk, hogy ezek majd mennyivel terjednek gyorsabban, okoznak-e komolyabb komplikációkat, fertőzik-e a fiatal egészségeseket, vagy mutatnak-e szezonalitást. Az sem világos, hogy a lakosság hányad része válik immunissá az oltások és a fertőzés révén, és hogy meddig tart ez a védettség.

A járvány jelenlegi helyzete és az oltásokhoz való viszonyulásunk alapján én inkább egy kisebb csúccsal rendelkező őszi hullámra tippelnék, de ez nem egzakt tudományos megállapítás. Sokan tartottunk a nyitástól is, szerencsére – úgy tűnik –, alaptalanul

– fogalmazott. Az indiai változatról elmondta: ma már bebizonyosodni látszik az a korábban csak sejtett állítás, hogy ez gyorsabb terjedőképességgel rendelkezik, mint más variánsok, ráadásul újabb mutációk keletkeznek.

Az események igen gyorsan következnek egymás után, ezért precíz számokat nem könnyű adni. Nem világos pontosan, hogy súlyosabb fertőzést képes-e okozni ez a variáns, vagy csak gyorsabban terjed. Az eddigi tapasztalatok alapján a két sajátosság összefügg. Állatkísérletek szerint súlyosabb gyulladási tünetek alakulnak ki, mint más variánsoknál

– mondta.

24.hu/kozelet/2021/05/26/koronavirus-negyedik-hullam-boldogkoi-zsolt/

Komment írása

Article Categories:
24.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?