máj 1, 2021
2 Views
0 0

Boldogkői Zsolt a Pfizer-rohamról: „A leglogikusabb döntés az, ha elfogadjuk a felajánlott vakcinát”

Written by

Az SZTE Orvosi Biológiai Intézet vezetője úgy látja, ha esetleg nem a legoptimálisabb döntést hoztuk az oltóanyaggal kapcsolatban, mindenképpen a legjobbat hoztuk a vírussal való védettség szempontjából.

Kígyózó sorok álltak pénteken a kórházaknál azután, hogy kiderült, egy napig soron kívül lehet Pfizer-vakcinához jutni. Az online időpontfoglaló rendszer pillanatokon belül összeomlott, így az emberek többsége órákat állt sorba, olykor egy másik városban azért, hogy a leginkább várt oltáshoz jusson.

A történtekről Boldogkői Zsolt, molekuláris biológus, virológus is elmondta véleményét a Facebookon. A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének vezetője posztjában emlékeztetett, hogy az egyes vakcináknak különböző jellemzői vannak, ideértve az antitestképző sajátságát, a sejtes immunitás kiváltását, az immunvédettség hosszát, a mellékhatás-spektrumot, milyen antigének ellen termelődik immunválasz, mennyire és mennyi ideig véd a súlyos tünetektől, valamelyik bevált technológiával készült, míg vannak újak, melyekről nincsenek hosszútávú tapasztalataink.

Pontos, átfogó válaszunk azonban még nincs ezekre a kérdésekre.

„A jelenlegi helyzetben a leglogikusabb döntés az, ha elfogadjuk a felajánlott vakcinát. A későbbiek folyamán ki fog derülni, hogy melyik vakcina miben jobb és általában véve melyik a legjobb vakcina” – tette hozzá.

Boldogkői úgy látja, ha esetleg nem a legoptimálisabb döntést hoztuk ezzel kapcsolatban, mindenképpen a legjobbat hoztuk a vírussal való védettség szempontjából. Ráadásul, úgy néz ki, hogy további oltások lesznek szükségesek majd. Ekkor már lehetőségünk lesz kiválasztani az általunk preferált oltóanyagot – írta.

A pénteki Pfizer roham apropóján. Az egyes vakcináknak különböző jellemzői vannak, ideértve az antitestképző sajátságát,…

Posted by Zsolt Boldogkői on Saturday, 1 May 2021

hvg.hu/itthon/20210501_Boldogkoi_Zsolt_Pfizer_vakcina#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?