ápr 28, 2021
5 Views
0 0

BMW X2 25e-teszt: játékos kis konnektoros

Written by

A BMW X2-es plug-in megnyugtató meglepetése, hogy két, alapvetően önmagukban különösebben semmi extrával nem kecsegtető hajtási egységet párosítva egészen élvezetes végeredményt lehet létrehozni.

A BMW-nél a plug-inek száma idestova eléri a nyolcat, beleértve az X2-t is. A kis szabadidő-autó BMW X2 xDrive25e-t is ügyesen igazították a célcsoport igényeihez. Az X2 sziluettje mindenképp játékosabb, mint a testvérének tekinthető X1-esé: utóbbi kicsit hosszabb, az X2 kicsit szélesebb, de a tengelytávjuk azonos.

A 2018-ban piacra lépett, alapvetően divatorientált X2-es talán legerősebb stíluseleme az orr-részén túl a C-oszlopon lévő márkajelzés, ami a ’70-es ’80-as évek DTM versenyautóktól származó ötlet. Összességében külsőleg tényleg elég jól hozza a sportos attitűdöt a modell, igaz tesztautónk az M-Sport csomagot is megkapta, ami szinte kötelező extra mifelénk egy BMW számára.

BMW

Képgaléria

A plug-in X2 esetében saját modellcsaládján belül csak az akkumulátorok miatt csak némi csomagtérről kell lemondani, ami 410 literes, nagyjából egy átlagos kompakt ferdehátú autóénak felel meg. A kabintere, az ülések szokásosan BMW-s minőségű komponensek, a műszerezettség pedig egyfajta hibrid, ami sokak számára részleteiben még szimpatikus is lehet. Az analóg a műszeregység a sofőr előtt például inkább pozitív benyomás, míg a méretes választókar az automatához csak régiesnek, olcsónak hat.

Az X2 25e egyik érdekessége egész biztosan a 220 lóerős összteljesítményű hajtása. Eleve, a 1.5 literes, háromhengeres, 220 Nm-es nyomatékú, 125 lóerős motor, ami önmagában nem más, mint egy X2 18i háromhengerese, ami meglepően jól kiteljesedik, azzal, hogy kapott maga mellé egy kis elektromos támogatást. A csomag nem véletlenül lehet ismerős, egy az egyben ilyen van a tavaly frissült Mini Countryman All4 plug-inben is és ott is feltünően jó volt.  Alapvetően 57 százalékban elöl és 43 százalékban hátul hajt az X2 25e rendszere, az áramot egy 10 kWh-os kapacitású akkumulátor tárolja, a benzint pedig egy alig 36 literes üzemanyagtartály.

Technikai érdekesség, hogy az elektromos motor a BMW-ben nem a sebességváltóban van, ahogy a legtöbb márka esetében a hibrideknél, hanem a hátsó tengelyen. Ennek fényében az xDrive elnevezés is inkább virtuális, mert nincs közvetlen kapcsolat a hajtásrendszerek között. Mindenesetre a vezetési élménynél úgy tűnt a motorok elválasztása jót tett, nagyon lineárisan vihető le a hajtóerő az aszfaltra. 

Szintén érdekessége az X2 plug-in verziójának, hogy a felfüggesztést 10 mm-rel lejjebb is engedték a normál verzióhoz képest, amit a BMW hivatalosan ugyan nem indokol, de minden bizonnyal a nagyobb súly miatt vitték lejjebb a tömegközéppontot, hogy a 300 kilogramm plusz akkumulátor hatását eltűntessék.

A fentiek mentén pedig igazán sarkalatos kérdés, hogy az X2 sportos elvárásait mennyire befolyásolja a plug-in technológia? A válasz leginkább, hogy semennyire, mert az X2 plug-in alatt elég szigorú a futómű. Ügyesen elfedi a kocsi többletsúlyát menet közben, pedig 1805 kilós az autó üresen is. A háromhengeres motor hangja továbbra sem lesz kedvence egy BMW-ben utazóknak, de a rugalmasságára és erejére nem lehet panasz, arról nem is beszélve, hogy vibrációját végképp nem érezni, úgy tűnik az elektromos motor szépen kisimítja ezt a karakterbeli jellegzetességet is.  

Városban persze más karakter a BMW, mint amikor sportosan kell autózni. A plug-in X2 mint egy tisztességes villanyautó, mindig az elektromos motorját használva indul, az ígért hatótávolsága pedig csak elektromos üzemmódban, WLTP-ciklusban mérve hivatalosan 52 kilométer. Alapvetően egyébként is úgy tűnik városban, hogy a kocsi többségében elektromos módban mozog. Van úgynevezett „battery save” opció is, amikor kifejezetten takarékoskodik az elektromos árammal, amit egy kötelező nulla emissziós zónák számára tarthatunk fenn. Az elektromos hatótávolságot a valóságban egyébként 35 kilométer környékén sikerült kiautózni. Ha az akkukat lelkesen töltjük is, az teljes üzemanyag-fogyasztás 3-3,5 l/100 km körül tartható az első tapasztalatok alapján, de átlagos az érték az egész teszt alatt inkább 7 l/100 km volt az egyéb szakaszok miatt.

BMW

Igazából egy dízellel érdemes talán összevetni egy plug-in hibridet, ami a céges vásárlók preferenciája első sorban. Ha valaki nagyjából teljes mértékben kihasználja az elektromos hajtás előnyeit és a kocsit otthoni/munkahely ingázásra vagy rövid utakra használja, akkor nem meglepetés, hogy elég kedvező üzemeltetési költségek érhetőek el, vagyis elboldogulunk elektromos autóként vele. Ugyanakkor ott van lehetőségként a több mint 500 kilométeres teljes hatótáv is.

A tesztautó ára a 18 millió forintot kísérti, ami lassan már a kompakt autók esetében sem számít kivételesnek. Ettől persze még borsos összeg, de azt is látni kell, lassan a dízel X2 20d már nem szóba jöhető ellenfél, ha a zöld rendszám adta előnyökkel is kiegészítjük a plug-ines ajánlatot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

hvg.hu/cegauto/20210427_BMW_X2_25eteszt_jatekos_konnektoros#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?