máj 2, 2021
11 Views
0 0

Bill Gates nagy vakcinaüzlete

Written by

Bill Gates nagy vakcinaüzlete

Bill Gates amerikai milliárdos a globális oltási kampány egyik leghíresebb szereplője. A jelek szerint szava döntő, és ő határozza meg, hogy kik és hol gyárthatnak vakcinát. India és Dél-Afrika, két szegény fejlődő ország azt követeli, hogy a nyugati gyógyszergyárak, a Pfizer, a Moderna, vagy éppen az Astra mondjon le a vakcinák szabadalmi jogáról, mert akkor sokkal olcsóbban és gyorsabban lehetne oltóanyaghoz jutni. Bill Gates szerint “ez nyilvánvalóan rossz ötlet” és ellenzi, hogy az anticovid eszközök forráskódja nyilvános legyen.  

Kevés a vakcina a világban, ami nagyban megnehezíti a járvány elleni küzdelmet. A hiányon nyilvánvalóan úgy lehetne a legkönnyebben segíteni, ha minél több országban és gyárban kezdenék meg a vakcinák gyártását. Ezt se lenne túl nehéz megoldani, mivel a rengeteg helyen  van erre alkalmas gyár és munkaerő. Csak egy dolog nem áll korlátlanul rendelkezésre: a gyártási engedély, vagyis a vakcinák szabadalmi jogai. A nyugati oltóanyagok mindegyike szabadalmi jog oltalma alá esik, és csak az gyárthatja, aki a szellemi tulajdon birtokosától megszerzi erre az engedélyt. Természetesen ez nincs ingyen és a jogok birtokosa mostani körülmények közepette tetemes bevételre tehet szert.   

A nagy gyógyszeripari multik, mint a Pfizer, a Moderna, az Astra Zeneca nem hajlandók megosztani a szellemi tulajdonukat senkivel. Ebben a legnagyobb támogatójuk Bill Gates, a világ egyik leggazdagabb embere, a Microsoft alapítója, akinek a vagyona meghaladja a 100 milliárd dollárt. Azt senki sem tudja biztosan, hogy vakcinákhoz milyen köze van az amerikai üzletembernek, de az biztos, hogy a covid-járvány kitörése óta  nagyon aktív. Működik egy washingtoni székhelyű alapítvány, a CEPI, amelynek ő az egyik alapítója. Ez a szervezet kezeli az érintett vakcinák szabadalmi jogait és feltehetően tulajdonosa ezeknek, – még ha nem is teljes mértékben, akkor is bizonyos tulajdoni hányaddal rendelkezik. A Bill & Melinda Gates Alapítvány megfogalmazott célja, hogy „egyenlő hozzáférést” biztosítson az anticovid eszközökhöz – ugyanakkor tiszteletben tartja a kizárólagos szellemi tulajdonjogokat is. Csak a valóságban ez két elv homlokegyenest ellentmond egymásnak. Ha a vakcinákat érintő szellemi tulajdonjogokat figyelembe vesszük, akkor csak az kap vakcinát, aki megfizeti az árát. Szegényebb országok nem, hiszen erre nincs pénzük. 

Az amerikai kormány is hajlandó lenne engedményekre

A Big Pharma, – a nagy gyógyszergyárak kvázi érdekszövetsége -,  természetesen elégedett a status quoval. Ezért meglehetősen kiakadtak azon, amikor a Biden-kormány egyik tisztviselője, Katherine Tai nemrégiben tartott WTO-beszédében kijelentette, hogy Washington

megfontolhatja, hogy milyen módosítások és reformok képzelhetők el a szellemi tulajdon szabályozásában.

A Financial Times szerint a gyógyszercégek jelezték a Fehér Háznak, a szabadalmi oltalom feloldása csak Oroszországnak és Kínának kedvezne. Naná, ilyen esetekben mindig mindent Kínára és főképp az oroszokra kennek Amerikában.

Az kap vakcinát, aki fizet

Miért foglalkozik Bill Gates ennyit a szellemi tulajdon védelmével? A válasz egyszerű: a Microsoft számítógépes szoftverbirodalom a szabadalmi jogokon alapszik. A világon minden felhasználó, aki Microsoft-terméket használ a laptopján az fizet Bill Gatesnak. Ez tulajdonképpen egy önműködő pénztárgép, amit tudományos fejlesztésnek, vagy innovációnak álcáznak. Most ezt a rendszert terjesztették ki a vakcinagyártásra. Csak az kap oltóanyagot, aki az előállítási költségnél többszörösen magasabb vételárat hajlandó kifizetni. India manapság például a covid-vakcina egyik legnagyobb gyártója, de az otthoni betegei számára nem tud elég gyógyszert biztosítani, mert jogilag az nem megengedett. A nagy gyógyszergyárak, mint Pfizer, a Modena, az Astra, vagy a Jansen tőzsdei cégek, és már régen a világ pénzügyi elitjének a tulajdonában vannak. Ezt az elitet semmi sem érdekli a saját hatalmán kívül, még az emberéletek sem. Érdekes fejleménye a dolognak, hogy az elvileg progresszív és antirasszista Biden-kormány csapdába került. Idáig csak a fehér többségű, viszonylag gazdag országok kaptak vakcinát, míg a világ 130 országában még egyetlen oltást sem adtak be. Sőt a New York Times olyan cikkeket közölt, hogy például Elefántcsontparton nem is akarják az emberek az oltást. Ez jó duma, nem mi áruljuk drágán, hanem ők nem akarnak venni. Hát úgy néz ki a progressziónak vannak határai, méghozzá a ott, ahol a gyógyszergyárak meghúzzák. 

Általános, minden ellen jó vakcina

Természetesen van további célja Bill Gatesnek, a kedves nejének, Melinda Gatesnak és a gyógyszergyártók szövetségének. Állítólag egy univerzális vakcina kifejlesztésén dolgoznak, ami az összes influenzavírus ellen hatékony lenne. Hát ez mekkora üzlet lenne? Olyan bevételre tehetne szert, amelyet még nem látott a világ.  A kritikusok szerint nem az a baj, hogy új gyógyszereket fejlesztenek ki, hanem az, ahogy azt teszik. Például a covid elleni oltások kifejlesztéséhez hatalmas állami támogatásokat kaptak a gyárak és laborok. Sőt maga Bill Gates is 14 nyugati államtól szedett össze pénzt. Vagyis ezek a termékek közjavak, amiket kijátszottak egyes pénzügyi csoportok kezébe. Akik természetesen pofátlanul visszaélnek a helyzettel és az utolsó centet is kisajtolják belőle. 

Oroszországot és Kínát nem érdekli

Csak az a kellemetlen, hogy az oroszokat és a kínaiakat nem érdekli Bill Gates filantróp tevékenysége. Ők a saját érdekeiket nézik, és kifejlesztették a saját vakcinájukat. A nyugati önelégült elitnek meglehetősen nagy pofára esés, hogy a keleti “diktatúrák” képesek ugyanazt a tudományos eredményt felmutatni, mint ők. Persze ezt meg kell torolni és gerjesztettek egy mesterséges “vakcina-hidegháborút”. Elképesztő vádakat fogalmaznak olyan országok ellen, akik merészeltek keleti oltóanyagot vásárolni. Az eszükbe se jut, hogy egyszerűbb lenne, ha korlátoznák a nagy gyógyszer monopóliumok hatalmát, többet dolgoznának, vagy legalább hagynák azokat, akik dolgozni szeretnének. Egyből több vakcina lenne, igaz Bill Gates kicsit kevesebbet nyerészkedne. 

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} #wpdevar_comment_4 iframe{max-height: 100% !important;}
pestisracok.hu/bill-gates-nagy-vakcinauzlete/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?