ápr 12, 2021
11 Views
0 0

Bezártak a franciák, Ukrajnában rengeteg a halott – koronajelentés külföldről

Written by

Német és norvég kutatók is megerősítették az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződés közötti kapcsolatot, így mindkét ország korlátozza az oltás használatát. Kínában a vakcinák keverésével növelnék az oltások hatékonyságát. Franciaországban a jövő hónap közepétől tervezik a fokozatos nyitást, amennyiben sikerül felgyorsítani az oltási kampányt. Az ATV Híradó riportja.

Kocogással és sétával töltötték a harmadik országos zárlat második hétvégéjét a franciák. A szabadban korlátlan időt lehet tölteni, de a szabályok értelmében a lakosoknak nyomós érvre van szükségük, hogy elhagyhassák otthonaikat 10 km-nél nagyobb távolságra. A párizsiak úgy vélik, az egészségügyi helyzet egyre jobban meghatározza a közhangulatot.

Egy ottani lakos úgy gondolja, nincs nagyon mit csinálniuk. Hiányzik neki, hogy megigyon egy kávét egy étteremben.

Minden be van zárva, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy kimenjünk és megpróbáljuk élvezni, amit lehet – tette hozzá.

Ukrajnában nem lassul a járvány terjedése, az országban már 37 ezer áldozatot követelt a koronavírus. Vörös zónába tartozik a főváros és 11 megye, köztük Kárpátalja is. Az országban egyelőre csak egyfajta oltóanyaggal,a Covishield nevű vakcinával oltanak.

Közben német és norvég kutatók a trombózist elszenvedő páciensek vérképét vizsgálva arra jutottak, hogy az AstraZeneca-oltás által kiváltott immunválasz, ritka esetekben okozhat vérrögképződést. A gyógyszergyártó cég kijelentette, együttműködik a nemzetközi szakértőkkel és hatóságokkal. Ugyanakkor hangsúlyozta, az Európai Unió és a WHO is megerősítették, hogy az oltóanyag előnyei messzemenően felülmúlják a kockázatokat. Mint írják, világszerte már közel 200 millió embert oltottak be a vakcinával.

Einar Tangen elemző abban látja a gondot, hogy ha valaki meghal, akkor az emberek összefognak, és ez szerinte nagyon veszélyes lehet a kormányra.

„A vérrög kialakulásának esélye valahol egy a százezer és a 250 000 között van. A halál esélye pedig egy a millióból. Ez a gyógyszer viszont nem igényel fagyasztást és 3-4-szer olcsóbb, mint a többi nyugati vakcina, ezért még mindig van rá igény” – magyarázta Tangen.

Németország továbbra is ragaszkodik ahhoz az iránymutatáshoz, hogy a vakcinát csak 60 évnél idősebbeknek adják be. Norvégia pedig a múlt hónapban függesztette fel átmenetileg a védőoltás használatát.

A kínai járványügyi hivatal vezetője közben elismerte, hogy a belföldön gyártott oltóanyagok nem elég hatékonyak, a kormány ezért a továbbfejlesztésüket tervezi. A hatóságok emellett azt is fontolgatják, hogy a vakcinák keverésével növelnék az immunválaszt.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/kulfold/20210411-bezartak-a-franciak-ukrajnaban-rengeteg-a-halott-koronajelentes-kulfoldrol

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?