márc 30, 2021
4 Views
0 0

Bezárja ózdi üzemét az elektronikai gyártó – Palkovics azt ígéri, a kormány Ózd segítségére siet

Written by

Bezárja ózdi üzemét az elektronikai gyártó – Palkovics azt ígéri, a kormány Ózd segítségére siet

Ahogy a tavalyi gyárbezárás után eredményesen segítettünk a borsodi város lakóin, úgy ezúttal is mindent megteszünk a helyi foglalkoztatás szinten tartása, a munkavállalók és családjaik érdekében – hangsúlyozta Palkovics László a Johnson Electric Hungary Kft. bejelentésére reagálva.

A jelentős járműipari beszállítóként számon tartott elektronikai gyártó közlése szerint bezárja mintegy 800 főt foglalkoztató ózdi üzemét. A leépítéseket több lépcsőben, 2022 áprilisáig tervezik megvalósítani. A cégnek Magyarországon mintegy 1600 munkavállalója van, anyavállalata a csoport hatvani gyárát kiemelt fejlesztési területként kezeli a termékek tervezésében, tesztelésében is.

„A kormány korábban már többször segített Ózdon, és most is késedelem nélkül megmozdul az ózdiak érdekében” 

– emelte ki Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter emlékeztetett: az állam azért vásárolt 20 százalékos részesedést az Ózdi Acélműben, hogy 500 helyi család létbiztonságát, kenyérkeresetét garantálni tudja.

Egy tavaly februári gyárbezárás után a térségi szereplőkkel szoros együttműködésben már sikerült megoldást találni a dolgozók továbbfoglalkoztatására. Az ABB ózdi telephelyét és a mellette fekvő üres területet a kormány segítségével magyar tulajdonú beruházó vásárolta meg. A Wellis Magyarország Zrt. 800 munkahely létrehozását tervezi, a termelőeszközök telepítése és a szükséges átképzések után háromszázan várhatóan már idén munkába állhatnak.

„A cél most is az, hogy a Johnson munkavállalói mielőbb új állást találjanak, ügyüket a tárca kiemelten kezeli, helyzetük megnyugtató rendezéséhez minden támogatást kész megadni. Az ITM gazdaságfejlesztésért és munkaerőpiacért felelős államtitkárai holnap egyeztetnek a teendőkről, lehetőségekről a térség országgyűlési képviselőjével Ózdon. A gyár értéktermelő képességének egyben tartása érdekében elsősorban olyan beruházót keresünk, aki a dolgozókkal együtt, egyben átvenné az üzemet. Ösztönözzük más cégek új telephelyeinek létesítését a városban, a munkavállalók át- és továbbképzését, és egyéb továbbfoglalkoztatási lehetőségek keresését, akár az utazási és képzési költségek átvállalásával”

 – ismertette a terveket Palkovics László.

A rendszerváltás után magára maradt, a szocialista nagyipar összeomlását súlyosan megszenvedő térségben 2010 óta 221 ezerről 271 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma. A megyei foglalkoztatási ráta az elmúlt évtized eleji 47 százalékhoz képest 57 százalékra javult. Az ózdi járásban a regisztrált álláskeresők száma 9,8 ezer főről 5 ezer főre, Ózdon 4,8 ezer főről 2,8 ezer főre esett vissza – írja közleményében az innovációs tárca. ​

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210330-bezarja-ozdi-uzemet-az-elektronikai-gyarto-palkovics-azt-igeri-a-kormany-ozd-segitsegere-siet

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?