febr 23, 2021
2 Views
0 0

Betegeket nem fenyeget a hálapénz-kommandó, amelynek vezetője csak hírből ismeri a paraszolvenciát

Written by

Márciustól ellenőrzi a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) 50 embere a hálapénz elfogadását.

Váradi Piroska a Népszavának azt mondja, ő soha nem adott hálapénzt, soha nem élt szívességi korrupcióval az egészségügyben. Nincs közvetlen tapasztalata a paraszolvenciáról, de az elmúlt két hónap a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) új, ötven fős csapatánál a felkészülés jegyében telt. A márciusi indulás előtt tanulják a rendszert, az egészségügy szabályait, átdolgozzák módszereiket, amelyeket eddig más területeken alkalmaztak, vizsgálják az egészségügy korrupció-kitettségét, kockázatot elemeznek.

Az ezredes azt mondta, noha a sajtó csak az orvosokra fókuszált, ők  foglalkoznak mindenkivel, aki szolgálati jogviszonyban dolgozik az egészségszégügyben. A háziorvosokkal, alapellátó fogorvosokkal nem, ők vállalkozóként „jelenleg nem tartoznak a védett körbe”.

A hálapénz ellenőrzésére speciálisan kiképezték munkatársait. Őket tárgyalótisztnek, a megbízhatósági vizsgálatot integritástesztnek nevezik. Váradi Piroska ezt külön kiemeli, mondván, szó sincs csapdáról,

szigorú ügyészi felügyelet mellett fognak kollégái olyan szituációk létrehozására törekedni, „melyekben a boríték is szerepet játszhat”. 

A vizsgálatok pontos szituációiról, a speciális nyomozási technikákról az ezredes nem beszélhet. Azt elárulja, hogy a

betegek nem tartoznak a vizsgálati körbe, de ha hálapénzt adnak, elkövetik a vesztegetés bűncselekményét, ugyanúgy büntetendők.

Beteg ellen azonban csak akkor indul eljárás, ha feljelentés érkezik a nyomozó hatósághoz, de az NVSZ nem nyomoz, hanem felderít, az orvosokat pedig nem terheli feljelentési kötelezettség.

24.hu/belfold/2021/02/23/betegeket-nem-fenyeget-a-halapenz-kommando-amelynek-vezetoje-csak-hirbol-ismeri-a-paraszolvenciat/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Belföld
banner

Vélemény, hozzászólás?