febr 27, 2021
12 Views
0 0

Bemutatjuk a halál legborzalmasabb szolgáját, akihez képest a koronavírus ipari tanuló

Written by

Pedig maga a szó elég régi, a vacca, latinul tehén szóból származik. De mi köze a nagy és szelíd háziállatnak az apró és veszedelmes vírus elleni védekezéshez? A megoldást egy rettegett kór, a fekete himlő adja meg, amely hosszú ideje tizedelte, jobb esetben csak elcsúfította az embereket.

Jó ideje rendszeresek﷯az oltások, hála a teheneknek és Jenner doktornak /Fotó: Getty Images

Jó ideje rendszeresek﷯az oltások, hála a teheneknek és Jenner doktornak /Fotó: Getty Images

Tehénfejés himlő ellen

A fekete himlő borzasztó kiütéseket okozó fertőzés, amelynek létezett egy veszélytelenebb, a teheneket megbetegítő változata. A tehénhimlőt emberek is elkaphatták, ám sokkal enyhébb tünetekkel. Megfigyelték, hogy akik átestek ezen a fertőzésen, sosem lettek fekete himlősek. Sőt aki tehenekkel foglalkozott, rejtélyes módon azt is elkerülte a kór. 1796-ban aztán az angol Edward Jenner felfedezte, hogy a tehénhimlő általi mesterséges fertőzés – vagyis a vakcinázás – az emberi himlővel szembeni védettséget is kiváltja.

Borzasztó nyomokat hagy a fekete himlő /Fotó: Getty Images

Borzasztó nyomokat hagy a fekete himlő /Fotó: Getty Images

Aratott a halál

„A halál összes szolgája közül a legborzalmasabb” – jellemezték a betegséget. És csakugyan, ezt tartják az emberiség egyik legpusztítóbb kórokozójának. Úgy tartják, a középkori járványok egy részét nem is pestis okozta, hanem himlő.

– Több ezer éven át pusztított, több száz millió áldozatot szedett, már az egyiptomi múmiákon is felfedezték a himlő nyomait. V. Ramszesz, Washington, Mozart, Kölcsey, Ülő Bika indián törzsfőnök, Sztálin – sorolja Katona Csaba történész a himlős hírességeket.

Himnuszunk szerzője fél szemére megvakult a betegségtől /Fotó: Kölcsey Ferenc

Himnuszunk szerzője fél szemére megvakult a betegségtől /Fotó: Kölcsey Ferenc

(A legfrissebb hírek itt)

A VIII. században Kínában a népesség egyharmadát pusztította el a kór, amely Európába a keresztes hadjáratokkal jutott el. A XV. században portugál hajósok hurcolták be Nyugat-Afrikába, s Amerikába is hajóval vitték el az európaiak. A himlő végigsöpört a világon, 10 emberből 3 ember belehalt.

Járvány a szomszédban

Az utolsó járvány 1972-ben pusztított Jugoszláviában. Bár hamar felismerték, 180 fertőzöttből 40-en nem élték túl. 1978-ban pedig egy birminghami labor két munkatársa kapta el a kórt, egyikük belehalt. Azóta sehol nem találkoztak himlővel. Szakértők tartanak attól, hogy újra felbukkanhat és pusztíthat a védőoltással felszámolt kórokozó azok körében, akik nem szereztek védettséget. És a vírus előkerülhet a sarkvidéki fagyott talajba temetett holttestekből, de a közeli rokonságban álló majomhimlőből is létrejöhet egy emberre veszélyes mutáció.

Biológiai fegyvernek szánták

A hidegháborúban az akkori két nagyhatalom, a Szovjetunió és az Egyesült Államok is elraktározott jó adagot a vírusból biológiai hadviselésre készülve, hiszen az ellenanyag kifejlesztéséhez szükség lenne rá. Azóta jó néhány határidőt is kitűztek a megsemmisítésükre, de mindig elhalasztották.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, a Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait!EXTRA AJÁNLÓ
Vajon mi vesz rá egy 13 éves srácot, hogy horgász legyen? - INTERJÚ (x)
Vigyázat, mérgező lehet, ha így fűtünk! (x)

www.blikk.hu/aktualis/vilag-titkai/himlo-betegseg-oltas/05hnj1g

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?