márc 28, 2021
7 Views
0 0

Belebukott az orosz vakcinavásárlás miatti kormányválságba a szlovák miniszterelnök

Written by

Több videót a 444-re!

Támogatom

Egyben marad a négypárti szlovák kormánykoalíció, de ennek az az ára, hogy Igor Matovič miniszterelnök lemond a posztjáról. A kormányválság megoldása az lett, hogy Matovič „helyet cserél” Eduard Heger pénzügyminiszterrel (egyben megbízott egészségügy-miniszterrel). A miniszterelnöki posztra való felkérést a 44 éves pénzügyminiszter elfogadta. 

Eduard HegerFotó: KAY NIETFELD/AFP

„A nagyhét előestéjén, amelyet a szenvedés, az áldozat és a megbocsátás jelképeként ünnepelünk, úgy döntöttem, hogy teszek egy gesztust azoknak az embereknek, akik követelték a miniszterelnöki lemondásomat” – közölte a parameter.sk tudósítása szerint Igor Matovič szlovák kormányfő. 

A kijelölt utódjáról azt mondta, hogy „Eduard Hegert ismerem, ő egy jó ember, mindannyian megbízhatnak benne” – húzta alá Matovič.

A Matovič-kormány azután került válságba, hogy a miniszterelnök a liberálisok ellenében úgy döntött, vásárolnak oroszok koronavírus elleni vakcinájából, a  Szputnyik V-ből.

A koalíción belül már régóta eszkalálódott a feszültség. Az előrehozott választásokat mindegyik koalíciós partner elutasítja, inkább a kormány átalakítását akarják. Két kisebb koalíciós párt követelése nyomán már korábban távozott posztjáról a legnagyobb kormánypárt, az Igor Matovic vezette, centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) által a posztra jelölt Marek Krajcí egészségügyi miniszter. Az ő helyét vette át idegelenesen Eduárd Heger pénzügyminiszter, aki most miniszterelnök lehet. 

444.hu/2021/03/28/belebukott-az-orosz-vakcinavasarlas-miatti-kormanyvalsagba-a-szlovak-miniszterelnok

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?