márc 28, 2021
3 Views
0 0

Belebukott a szlovák miniszterelnök az orosz vakcinák miatt kialakult kormányválságba

Written by

Igor Matovic szlovák miniszterelnök bejelentette vasárnap este, hogy hajlandó kormánytisztséget cserélni Eduard Heger pénzügyminiszterrel – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség nyomán az MTI.

Igor Matovic bejelentését kedvezően fogadták a négypárti szlovák kormánykoalíciót alkotó többi pártok, legfőképp a Matovic lemondását leghangosabban követelő, Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, amely a múlt héten felfüggesztette részvételét a koalícióban, illetve az Emberekért (Za ludí) párt, amelynek elnöke, Veronika Remisová államférfihoz méltó gesztusnak minősítette Matovic bejelentését.

Igor Matovic egy hete már jelezte, hogy hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más tisztséget betölteni a kormányban, de akkor még más feltételei is voltak.

A szlovák kormánykoalícióban néhány hete az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott, részben különböző elképzelései miatt vált feszültté a helyzet, ami tovább mérgesedett, miután a kormányfő a liberálisok ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia – a magyar kormány segítségével – vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából.

Matovic elmondta: a kormánytisztségek cseréjére tett javaslatát már bemutatta pártja, a középutas Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnökségének. Matovic bejelentésére reagálva – az ugyancsak az OLaNO által jelölt pénzügyminiszter – Eduard Heger úgy nyilatkozott, hogy elfogadja a kihívást, és a bizalmat mérhetetlenül nagyra becsüli.

Az SaS jelezte: értékelik Igor Matovic lépését, elfogadják az ajánlatot és hajlandóak visszatérni a kormányba. Az Emberekért párt elnöke, Veronika Remisová szerint a döntés egy jelentős lépés az irányba, hogy alapvető javulás álljon be a koalíción belüli együttműködésben.

A kormánykoalíció második legnagyobb pártja – amely korábban nem követelte a kormányfő távozását -, a jobbközép Család vagyunk (Sme rodina) párt elnöke, Boris Kollár ugyancsak üdvözölte Igor Matovic lépését. Reméli, hogy ezzel lezárult a koalíciós válság.

Elindult a Zacc, a Telex kötetlen rovata! A Zacc könnyű, vicces, szórakoztató, megható és néha biztos bosszantó is lesz, úgyhogy ideális arra, hogy ezzel öblítsd le a napi híreket!

telex.hu/kulfold/2021/03/28/matovic-szlovakia-tavozas-penzugyminiszter-heger

Komment írása

Article Categories:
Hírek
banner

Vélemény, hozzászólás?