ápr 14, 2021
6 Views
0 0

Bejelentették Amerika és a NATO kivonulását Afganisztánból

Written by

Kivonulnak Afganisztánból az amerikai csapatok a New York- i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig – jelentette be szerdán Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház Roosevelt-termében elmondott beszédében az MTI tudósítása szerint.

Ideje befejezni Amerika leghosszabb háborúját. Itt az ideje, hogy az amerikai csapatok hazajöjjenek

– fogalmazott az elnök. Biden azt is elmondta, hogy a jelenleg Afganisztánban állomásozó, körülbelül 2500 amerikai katona kivonása május 1-jén megkezdődik.

Nem fogunk elhamarkodottan rohanni a kijárat felé

– tette hozzá.

Biden szerint egyre kevésbé világos, hogy az amerikai csapatoknak miért kellene Afganisztánban maradniuk.

Nem folytathatjuk az afganisztáni katonai jelenlétünket abban a reményben, hogy majd ideális feltételeket teremtünk a kivonulásunkhoz. Én vagyok a negyedik amerikai elnök, amióta az amerikai csapatok Afganisztánban vannak. Két republikánus. Két demokrata. Nem ruházom át ezt a felelősséget az ötödikre

– mondta.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a rendkívüli miniszteri szintű NATO értekezletet követően szintén közölte, felismerve, hogy nincs katonai megoldás az Afganisztán előtt álló kihívásokra, a szövetségesek úgy döntöttek, hogy május 1-jéig megkezdik az országban szolgáló misszió erőinek kivonását.

Jens Stoltenberg Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a NATO-erők kivonása Afganisztánból rendezett, összehangolt és megfontolt módon néhány hónap alatt zajlik le.

A tálib lázadóknak a kivonulás során a szövetséges csapatok elleni bármifajta támadására a NATO erőteljes válasszal felel – mondta.

A NATO kabuli kormányerőket támogató missziójának kivonása új fejezet megnyitását jelenti a béke felé vezető politikai megújulás útján Afganisztán számára – tette hozzá a főtitkár.

24.hu/kulfold/2021/04/14/afganisztan-nato-amerikai-kivonulas/

Komment írása

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
24.hu · Usa
banner

Vélemény, hozzászólás?