máj 26, 2021
12 Views
0 0

Bejelentette Böröcz is: a világörökségi budapesti pár ezer lakást lehet megvenni

Written by

Bejelentette Böröcz is: a világörökségi budapesti pár ezer lakást lehet megvenni

Böröcz László a parlamentben megerősítette: csak a fővárosi, világörökségi területen lévő műemléklakásokban élők önkormányzati bérlakását lehet majd megvásárolni. Az önkormányzatok ezen kívül saját hatáskörben dönthetnek.

“Rákényszeríteni másra a saját véleményemet nem szeretném” – fogalmazott a lakástörvény parlamenti általános vitájában az előterjesztő fideszes képviselő. Ezért, mint kijelentette, ahhoz a megoldáshoz szeretne visszanyúlni, hogy a műemléklakásokban, a budapesti világörökség területén élők problémáját, lakhatását szeretnék megoldani. Minden más helyen pedig az önkormányzatok dönthetnének a bérlakások eladásáról – jelentette be Böröcz László az expozéjában, megerősítve ezzel az atv.hu reggeli hírét, miszerint a kormány azt tudja támogatni a Böröcz László-javaslatból, hogy a fővárosi világörökségi részen lévő bérlakásokat vehessék meg a bérlők.

Azt is hozzátette: a jelenlegi javaslata a fővárost és kerületeket is érinti, lényegében csak a világörökségi területet. Az eredeti 60-70 ezer családhoz és bérleményhez képest kizárólag ezen a helyen lévő műemléki lakásokat érinti, ami körülbelül pár ezer darabra tehető. Ebben van állami is és van önkormányzati tulajdonú is.

A képviselő javaslata óriási politikai vihart kavart. Az ellenzék a lakásmaffiát emlegette és lényegében “hazaárulással felérő” javaslatról beszélt. Fideszes polgármesterek finomabban, de szintén nem tartották jó ötletnek az összes önkormányzati bérlakásra vonatkozó fideszes indítványt. 

Böröcz László az általános vita elején azt mondta, hogy 2019-ben az önkormányzati választási kampányban az I. kerületben V. Naszályi Márta párbeszédes politikus tett ígéretet arra, hogy ott a kerületben megvásárolhatóvá válnak a bérlakások. De kiderült, hogy „esze ágában sincs ez”, egy lakossági fórumon elmondta, hogy nem adják el – mondta Böröcz László hozzátéve, hogy számos bérlő megkereste, több száz helyi lakossal találkozott személyesen, és feltette a kérdést, hogy az ott élők hogyan szeretnék megvásárolni lakásaikat.

A fideszes képviselő emlékeztetett a Várban kipattant lakásbotrányokra és arra is, hogy a ’90-es évek első felében, akik műemléklakásban laktak, nem vehették meg lakásaikat. A most hatályos törvényjavaslat rendezi az I. kerületi bérlők helyzetét is, akik igazságtalanságot szenvedtek el harminc évvel ezelőtt – mondta. Emlékeztetett, hogy ötszázan töltötték ki a kérdőívet, amiben megkérdezték, hogy mi lenne a legmegfelelőbb, ez indította el az ő törvényjavaslatának az útját is – tette hozzá. „Irgalmatlan számú megkeresést” kapott az ország minden pontjából, hogy találjon megoldást, mert ők is szeretnék megvásárolni lakásaikat.

„Magyarországon az emberek többség saját lakásban szeretne lakni és egy politikusnak azt kell szem előtt tartani, hogy segítsen az embereken, hogy saját lakáshoz jusson” – mondta Böröcz László a céljairól. Arról is beszélt, hogy a Jobbiktól a Momentumog senki nem támogatja azt, hogy az önkormányzati lakásban élőknek saját tulajdonuk legyen.

Azt is elmondta, nagyon sok jobbító szándékú módosító-javaslatot fogalmaztak meg a polgármesterek és a képviselők, ennek „sok részét figyelembe is lehet venni” – jelentette ki.

Tállai András pénzügyi államtitkár a kormány nevében azt mondta: támogatják ezt a törekvést, a kompromisszumos megoldást.

“Ne károgjanak!”

Az LMP-s Csárdi Antal közbeszólására úgy fogalmazott, hogy csak “kárognak”, ahelyett, hogy V. Naszályi Mártán számonkérték volna az ígéretét.

A cikkünk frissül…

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210526-bejelentette-borocz-is-a-vilagoroksegi-budapesti-par-ezer-lakast-lehet-megvenni

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?