máj 28, 2021
8 Views
0 0

Beismerte a Viking Sigyn kapitánya, hogy radar nélkül hajózott, amikor átgázolt a Hableányon

Written by

Váratlan fordulatot hozott a Hableány sétahajó katasztrófája miatt zajló büntetőper csütörtöki tárgyalási napja. A Hableányon átgázoló Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, az ezidáig hallgatásba burkolózó Jurij Csaplinszkij az egyik tanú vallomása után szólásra jelentkezett, és beismerte, hogy a baleset idején nem volt bekapcsolva hajója radarja.


A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végzõ uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

“Jók voltak a látási viszonyok. Nem volt bekapcsolva a radar. Szabad szemmel vezettem a hajót, meghajózva a híd hatvan méteres pillérközét” – mondta a Magyar Nemzet tudósítása szerint, majd visszaült a helyére.

A lap beszámolója szerint Csaplinszkij nyilatkozatát a sértetti képviselő “egyfajta beismerésnek” tartja. A vádirat szerint ugyanis pont az volt a tragédia oka, hogy Csaplinszkij az ütközés előtt öt percig nem figyelt. Az ukrán hajóskapitány maga is azt állítja, hogy nem látta a hajója előtt jobbra haladó Hableányt. Ugyanakkor a Viking Sigyn utasai által az orrfedélzetről készített felvételeken jól látható a Hableány, ahogy az is hallható, hogy az utasok kétségbeesetten kiabálnak, hogy el fogják gázolni a kisebb hajót.

2019. május 29-én a Viking Sigyn közvetlenül a Margit-hí előtt gázolt át a Hableányon, mely hét másodpercen belül elsüllyedt. A Hableányon 33 dél-koreai turista és kétfős magyar legénység tartózkodott, mindössze hét embert sikerült kimenteni. Egy áldozat holtteste azóta se került elő.

444.hu/2021/05/28/beismerte-a-viking-sigyn-kapitanya-hogy-radar-nelkul-hajozott-amikor-atgazolt-a-hableanyon?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?