máj 27, 2021
8 Views
0 0

Baranyi posztolta: Palkovicsnak nem tetszenek a Fudan-konzultáció kérdései

Written by

„Megnéztem a tervezett kérdéseket, azok nem nagyon hagynak teret a szabad véleménynyilvánításnak. Ha úgy tennék fel a kérdést, hogy akarják-e a világ 34. legjobb egyetemét, arra nehezebb nemet mondani” – nyilatkozta Palkovics László a 9 Magazinnak. „De persze várjuk meg az eredményt, hátha meglepetést okoz”.

Baranyi Krisztina a Facebook oldalán osztott meg egy Palkovics-interjú részletet a Fudanról, amit az innovációs miniszter a ferencvárosi helyi lapnak, 9 Magazinnak adott, miután egyeztetett a kínai egyetemről az ITM-ben a ferencvárosi polgármesterrel és Karácsony Gergely főpolgármesterrel. A teljes interjú júniusban jelenik meg. 

A parlament ma kezdi meg az óriási politikai csatározást előidéző Fudan Egyetemet fenntartó alapítvány vagyonjuttatásáról és a Diákváros-Fudan megvalósításáról szóló törvényjavaslatok általános vitáját. 

A Baranyi Krisztina által közölt interjúrészletből kiderül: Palkovics László újból arra hivatkozik a Fudan esetében, hogy arról a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában (FKT) 2019-ben megállapodás született. A miniszter erre azt hozza föl, hogy az akkori egyeztetésre készült prezentáció 9. oldalán azt olvashatjuk, „A lepusztult, lerobbant területen zöld, emberközpontú egyetemváros épül”. „Tehát  kezdettől fogva az az elképzelés, hogy egyetemvárost építünk. Na most egyetemvárost építeni egyetem nélkül nem nagyon lehet. Még ha a megállapodásban nem soroltuk is fel egyenként az összes tervezett funkciót, attól még volt szó róluk, a szöveg szintén nem tett említést irodákról, sportcsarnokról, mozikról, boltokról, apartmanokról és egyebekről sem” – jelenti ki. 

„A mi térképünkön nem az látszik” 

Arra a kérdésre, hogy a parlament elé terjesztett törvényjavaslatokból az látszik, hogy a Diákváros a területnek csak a 20-25 százalékán helyezkedne el, míg 75-80 százalék a Fudané lesz, Palkovics László közölte: „A mi térképünkön nem ez látszik, a Diákváros területe 17,6 hektár. Ez az északi rész. Csak hogy világos legyen: nem mi akartuk ezt így. A Diákvárost eredetileg ennek a sajátos alakú földdarabnak a déli részére terveztük. Azért kellett áthúzni délre a Fudan Egyetemet, amely állami terület, és felvinni északra a kollégiumokat, ahol a kerületi és a fővárosi önkormányzatnak is van tulajdona, mert Baranyi Krisztina polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester is azt mondta, hogy ők egy talpalatnyi földet sem adnak a Fudan Egyetemnek. Így nem volt más lehetőség, mint megcserélni a két területet – jelentette ki Palkovics, de hozzátette: „még ebben sincs végleges döntés. Ahogy nincs a finanszírozásról sem, nincs jóváhagyott terv, semmi, ami befejezettnek, lezártnak tekinthető. Az egészet most kezdjük el felépíteni. A találkozónkon polgármester asszonynak és főpolgármester úrnak azt ajánlottam, hogy ha nyitottak a közös munkára, akkor a koncepciót úgy alakítjuk, hogy az mindenkinek jó legyen. Ehhez azonban az ő együttműködésük szükséges, mert itt valóban vannak önkormányzati és fővárosi telkek” – mondta a miniszter. 

 „Sokfajta vitát lehet folytatni, főpolgármester úr politikai vitát folytat. Nyilván készül a választásokra, ez részben rendben is van, de városvezetőként talán nem kellene mindent ennek alárendelnie. Polgármester asszony sokkal pragmatikusabb volt, neki az a fontos, hogy a kerületében egy olyan terület, amely ma egyikünknek sem válik a dicsőségére – például mert elég ronda –, fejlett városrésszé váljon” – válaszolt arra a miniszter, hogy ő tapasztalt-e közeledést. „Én azt ajánlottam nekik, hogy legyen egy egyetem, egy kollégiumi negyed, egy közösségi tér és körülötte valamifajta irodai környezet. Ezt nagyon meg tudjuk csinálni, ha hajlandók nekiveselkedni. Nyilvánvalóan ezt sem akarjuk a kerület és a főváros nélkül. Úgy gondolom, hogy ha főpolgármester úr visszatér városvezetői feladataihoz, amelyekkel eredeti megbízatása szerint 2024 őszéig még törődnie kellene, akkor a dolog rendezhető” – jelentette ki Palkovics László.

Palkovics László szerint el fognak férni a kollégisták, lesz elég férőhely. „Felhőkarcoló nem lesz” – közölte. 

A Fudan konzultációról: Nem csinálnak kedvet a kérdések 

„Megnéztem a tervezett kérdéseket, azok azért nem nagyon hagynak teret a szabad véleménynyilvánításnak. Ha azt firtatják, hogy a válaszoló akar-e itt egy kínai valamit, legalábbis nem csinálnak kedvet hozzá. Ha úgy tennék fel a kérdést, hogy akar-e egy olyan egyetemet, ami a világ 34. legjobbika, és azért jön Magyarországra, mert hozzá fog járulni Európa, azon belül Magyarország oktatási, tudományos színvonalának növeléséhez, akkor erre azért nehezebb nemet mondani. De persze várjuk meg az eredményt, hátha meglepetést okoz” – a miniszter ezt válaszolta arra, eltántoríthatja-e a kormányt a Fudantól, ha a konzultáció eredménye nemleges lesz. 

„Korai fázisban van” 

Palkovics László szerint „közelítik az álláspontokat. Az egész folyamat nagyon korai fázisban van”. Még nagyon sokat kell addig tenni, hogy egyáltalán a végleges koncepció megfelelően összeálljon. Így egészében elvetni is még idő előtti – mondta a miniszter. Egy másik kérdésre azt is hangsúlyozta: a kínai partnerekkel kötött megállapodásban a Fudan képviselői megerősítik, hogy a kampuszfejlesztés nem állítható szembe a Diákváros programmal, azzal összhangban áll. A továbbiakról szándékaim szerint még egyeztetni fogunk a kerülettel és a fővárossal is – jelezte az interjúban. 

„Lehetetlent kér Baranyi Krisztina, ugyanis nincs hitelszerződés. A sajtó azt írta, hogy megállapodtunk bankkal, megállapodtunk kivitelezővel… Pedig senkivel nem állapodtunk meg efféle részletekről. Ha valaki csak egy kicsit is érti, hogy hogyan kell működnie egy közösségi beruházásnak, az ilyet nem mond. Kaptunk három kínai banktól három finanszírozási ajánlatot, amiket megnéztünk, rossznak bizonyultak. És kaptunk egy itt működő kínai cégtől – a China Constructiontől – is egy ajánlatot, hogy ők ezt megépítenék. Ezt is megnéztük, de ennek ennyi jelentősége volt, ezzel nagyjából itt véget ért a történet. Semmilyen megállapodás nincs, nem is lehet” – jelentette ki Palkovics, azt ígérve: Mindenképpen lesz közbeszerzés, így az egyetemet nem tudják odaígérni kínai cégeknek. 

Az EBRD-től, európai bankoktól is ajánlatot kérünk

Arra, hogy mennyibe fog kerülni mindez, a miniszter azt mondta: „Mihelyt van legalább egy építészeti terv, és látjuk pontosan, hogy ténylegesen mit akarunk építeni, akkor lehet a becsülhető költségekről érdemben beszélni”. 

Mint mondta, most „egy funkcionális terv van”. Ez azt jelenti, hogy megnézték a kínai egyetemmel együtt, hogy milyen képzéseket akarnak, és hogy ezeknek a képzéseknek milyen az eszközigényük, hány oktatóterem kell, hány szemináriumterem kell, hány nagyoktató, az orvosi résznek hány darab laboratórium kell, és ebből kijött egy négyzetméter. 

Amikor ezekből ténylegesen tervek lesznek, akkor lehet majd beárazni, hogy mi mennyibe kerül. És ezután lehet ajánlatot kérni valamilyen banktól. Ha olyan ajánlatot kapunk bárhonnan, mint a korábbi kínaiak voltak, azt nem fogadjuk el. Fogunk kérni ajánlatot európai bankoktól, az EBRD például tipikusan alkalmas erre” – jelentette ki Palkovics László a 9 Magazinnak adott interjúban. 

www.atv.hu/belfold/20210527-baranyi-posztolta-palkovicsnak-nem-tetszenek-a-fudan-konzultacio-kerdesei

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?