máj 31, 2021
5 Views
0 0

Bánják majd a multik, ha gyengébb minőségű árut akarnak ránk sózni

Written by

2021.05.31. 14:54

A kettős minőség szankcionálását lehetővé tevő törvény 2022. május 28-án lép hatályba. Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt akár félmilliárd forint bírságot is kaphat majd a magyar vásárlóknak rosszabb árucikket kínáló multinacionális cég. A kiszabható bírság a gyártó árbevételének 5 százalékát érheti el.

Kapcsolódó

Az uniós vizsgálat alapján az összetétel eltér keleten és nyugaton, de az előzetes eredmények alapján silány multikajáról korai lenne beszélni. A gyakorlatot büntető rendelet viszont az EP elé kerülhet.

A vállalatok akkor számíthatnak büntetésre, ha egy árut egy uniós tagállamban úgy forgalmaznak, hogy márkanevében, küllemében megegyezik egy másutt forgalmazott termékkel, összetételük vagy más jellemzőik azonban jelentősen eltérnek, írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a honlapján közzétett közleményben. Magyarul: ha hátrányosan különböztetik meg a magyar fogyasztót. A tárca ez évi laborvizsgálatain ellenőrzött 120 termékpár mintegy harmadánál a külföldi változatban több volt a hatóanyag, vagy a csomagoláson bővebb tájékoztatást adtak. 

Magyarország 2017-ben az elsők között kezdeményezett közös fellépést az unióban e káros gyakorlattal szemben. Az Országgyűlés a fogyasztóvédelmi törvény módosításával tavaly decemberben építette be a nemzeti szabályozásba a kapcsolódó uniós irányelvben foglaltakat. A törvény elfogadása és hatályba lépése közötti másfél éves felkészülési idő alatt a gyártók és a forgalmazók önkéntes intézkedésekkel tehetnek eleget a jogszabályi kötelezettségnek.

15%

3999 Ft

3400 Ft

15%

2999 Ft

2550 Ft

index.hu/gazdasag/2021/05/31/innovacios-es-technologiai-miniszterium-birsag-kettos-minoseg/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?