márc 30, 2021
10 Views
0 0

Balla György: nincs mit kompenzálni a 47 nagyvárosnak az iparűzési adó miatt

Written by

Mint tudjuk, az Orbán-kormány koronavírus elleni harcának egyik pillére az volt, hogy megfelezték az iparűzési adót, na illetve a parkolás ingyenessé tétele. Jól láthatóan rendkívül hatásosak voltak ezek az intézkedések egy világjárvány idején.

A kormányzat részéről a fideszes Balla György miniszteri biztost bízták meg azzal, hogy folytassa le az egyeztetéseket külön-külön az érintett önkormányzatokkal arról, miként tudná a kormány kompenzálni a településeket az iparűzési adó megfelezése miatt. Balla a 168.hu kérdésére elmondta, mind a 47 érintett, 25 ezernél több lakosú vidéki várossal egyeztetett, így hamarosan elkészül az előterjesztése, ami alapján májusban várható kormánydöntés.

Noha még nem tudni, pontosan miféle segítséget kíván majd nyújtani a kormány a bajba jutott önkormányzatoknak, igencsak árulkodó a miniszteri biztos hozzáállása, aki szerint

nincs mit kompenzálni.

Balla úgy gondolja, nem elvonás történt a városoknál, hiszen az adó elengedett fele helyben, ott maradt a vállalkozásoknál. Hozzátette,

habár a pénz nem folyik be az önkormányzatokhoz, mint eddig, így lehet, hogy “mínuszban vannak, de mindenki más is mínuszban van, a kormány is”.

A lehetséges segítő intézkedésekről szólva megemlítette, 

  • a kormány várhatóan helyi beruházásokhoz, fejlesztésekhez tud támogatást nyújtani,
  • emellett legkorábban jövő évtől átvehetnek olyan feladatokat finanszírozással együtt, amiket eddig az önkormányzatoknak kellett kötelezően ellátniuk: ilyen példádul a háziorvosi ügyelet, ami az előterjesztésébe is bekerül.

Balla György hangsúlyozta,

dönteni nem én döntök, hanem a kormány, de biztos, hogy nem általános, hanem 47 különböző, egyedi megoldás készül.

alfahir.hu/2021/03/30/balla_gyorgy_fidesz_iparuzesi_ado_nagyvarosok_ellenzeki_onkormanyzatok

Komment írása

Article Categories:
alfahír
banner

Vélemény, hozzászólás?