ápr 8, 2021
1 Views
0 0

Balesetek Nógrád megyében

Written by

Az elmúlt napokban egy személyi sérüléssel járó és hét anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

Salgótarjánban, a Budapesti úton közlekedett személygépkocsival egy 23 éves férfi 2021. április 6-án a kora reggeli órákban, amikor a járművével elütött egy az úttesten gyalogosan áthaladni szándékozó nőt. A balesetben a gyalogos sérült meg.

Az elmúlt három napon a Nógrád megyei rendőrök további hét anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.

A KRESZ szabályai a gyalogosokra is vonatkoznak, melyeket közlekedésük során minden esetben be kell tartaniuk. A gyalogosoknál a leggyakoribb probléma a körültekintés nélküli, hirtelen úttestre lépés, amikor a gyalogos úgy kezdi meg az úttesten történő átkelését, hogy előtte a kellő körültekintést elmulasztja. Szintén nagy veszélyt rejt magában az álló jármű, illetve egyéb tereptárgyak (bokor, fa, épületek) takarásából történő úttestre lépés.

A KRESZ a gyalogosok részére előírja, hogy “lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény  (vagy ruházat) használata  kötelező.” A láthatósági –  fényvisszaverő  eszközök használata életmentő lehet lakott területen belül is, sötétben is, és jó látási viszonyok között is, így például a láthatósági mellény viselése ajánlott azokban az esetekben is, amikor az éppen nem kötelező. A láthatósági mellény mellett, vagy helyette világos színű, jól látható hétköznapi ruházat viselése is sokat jelenthet egy baleset elkerülésében.

A mindennapi közlekedésünk során gyakran előfordul, hogy a gyalogosok egy része nem veszi igénybe az útburkolati jellel és közúti jelzőtáblával jelzett kijelölt gyalogosátkelőhelyet az áthaladásuk során, hanem annak közelében, a jóval veszélyesebb útszakaszon kelnek át szabálytalanul. A kijelölt gyalogosátkelőhely önmagában nem garantálja a közlekedési balesetmentességet, természetesen itt is a kellő körültekintéssel, óvatossággal kell közlekedni a gyalogosoknak.

A gépjárművezetők fokozott figyelemmel és körültekintéssel közelítsék meg a gyalogosátkelőhelyeket! Figyeljenek gyalogosan közlekedő embertársaikra, ők a legvédtelenebb közlekedők! Legyünk türelmesek az úttesten lassabban áthaladó gyalogosokkal, biztosítsuk biztonságos átkelésüket, és várjunk, amíg a gyalogos átér az úttesten!

… hogy mindenki hazaérjen!

www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/helyi-hirek/balesetek-nograd-megyeben-111

Komment írása

Article Categories:
police.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?