jún 5, 2021
11 Views
0 0

Balázs Péter: az Unió biztos nem örül a Fudan Egyetem beruházásának

Written by

Balázs Péter: az Unió biztos nem örül a Fudan Egyetem beruházásának

A volt külügyminiszter és uniós biztos azonban hozzátette, hogy nem is kompetens a témában, hiszen az oktatás nemzeti kérdés. Ettől függetlenül az EU kutyaszorítóba kerül Kínával kapcsolatban, hogy a piaci kapcsolatot erősítsék, vagy tanítsák őket móresre.

Balázs Péter mindenekelőtt összefoglalta, mit is jelent az, hogy az Európai Bíróság elutasította a magyar kormány keresetét a Sargentini-jelentés kapcsán. A döntés értelmében az Európai Parlament jogosan hagyta figyelmen kívül a tartózkodásokat a szavazatszámlálásnál. Balázs szerint túl nagy ellentmondás nincs, ahogy azt Varga Judit felvetette, a bíróság lassan dolgozik, így az Európai Bíróság is. „A választ előre tudtuk” – tette hozzá a korábbi uniós biztos.

Kifejtette, hogy 2018 szeptemberében a nagy többség megszavazta a jelentést, aminél „tartalmilag nem tudott mit mondani az Orbán-kormány”: azzal érveltek, hogy a szavazás nem érvényes. A fő kritérium az volt, hogy a szavazók tudták-e előre, hogy milyen szabályok szerint lehet voksolni. „Pontosan tudták” – szögezte le Balázs Péter, és hangsúlyozta, hogy el is ismételték nekik, hogy az igenek és a nemek számítanak.

A Sargentini-jelentés kapcsán indult el hetes cikkely szerinti eljárás, ami arra keresi a választ, hogy Magyarországon veszélyben van-e a jogállamiság. Júniusban lesz egy következő ülés, amire Magyarországról Varga Judit igazságügyi minisztert küldik. Balázs felidézte, hogy időközben egy rugalmasabban alkalmazható mechanizmus is született: ez az a jogállamisági eljárás, amire a költségvetés is közvetlenül hivatkozik, és amit megtámadott a magyar kormány, hogy vajon ez összeférhető-e az unió szellemével. Erre még várják a választ, de nagy valószínűséggel az derül majd ki, hogy összeférhető. A nagy befizetők szeretnék látni, hogy költik el a tagállamok az uniós pénzeket, ezek garanciái a bíróságok működése, média vagy az átláthatóság – sorolta a szakértő.

Az szintén szóba került, hogy a Orbán Viktorék nem hívták le a helyreállítási alap teljes összegét, amiről Balázs Péter úgy fogalmazott, hogy attól tart a kormány, hogy belenéznek a kártyáikba, és „ha tiszta lenne a lelkiismerete, nyugodt lélekkel felvehetné” az uniós pénzeket. Balázs kiemelte, hogy az unió szívesen ad pénzt, erre való, csak elvárja, hogy a felek ezt tisztességesen használják fel.

Fudan Egyetem

„Az Uniónak Kína egy óriási kihívás, kétfajta szempont ütközik egymással: az egyik a hatalmas piac vonzása, és azért versenyt futnak a legnagyobb tagállamok is. A piac hatalmas, és úgy néz ki, hogy feljövőben van, ez az egyik. A másik az, hogy teljesen más rendszerben gondolkodnak, ez a kínai rendszer az egypárti diktatúrát ötvözi a piac elemeivel. Ez egy kommunista ország, ahol lehet egyénileg is gyarapodni” – mondta Balázs Péter, és mindezt kiegészítette azzal, hogy Kína, mint világpiaci és világpolitikai szereplő az egyik legagresszívabban nyomuló ország.

Nagyon agresszívan, nagyon határozott módszerekkel ezt tükrözi a Fudan Egyetem is: hogy ők építik meg, felvetetik a hitelt az országgal, amibe Montenegró most rokkan bele – összegzett a volt külügyminiszter. Szerinte az EU biztos nem örül ennek a beruházásnak, bár nem is kompetens benne, hiszen az oktatás nemzeti kompetencia, amibe nem szól bele.

Végül azzal zárta Balázs a témát, hogy az unió kutyaszorítóba kerül, hogy építse a piacot Kínával, vagy tanítsa őket „móresre”, például emberi jogokra.

Elutasította az Európai Bíróság a kormány keresetét a Sargentini-jelentés ügyében

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210604-balazs-peter-az-unio-biztos-nem-orul-a-fudan-egyetem-beruhazasanak

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?