okt 14, 2020
6 Views
0 0

Bajban az emberiség: a világ több országát is fenyegeti az ökoszisztémáik összeomlása

Written by

Az élelmiszerek előállítása, a tiszta levegőhöz és vízhez való hozzáférés és más emberi tevékenységek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az élővilág ekkora rohamos csökkenésnek induljon. Ez még azért is ad okot az aggodalomra, mert a globális GDP-nek több mint a fele függ a biológiai sokféleségtől.

(A legfrissebb hírek itt)

De mi is az a biológiai sokféleség, más nevén biodiverzitás? Az élővilág sokféleségét nevezzük így. Tehát többféle élőlény – legyen az állat, növény, gomba – is fellelhető egy adott területen. Ezt többnyire nagyobb területekre osztva vizsgálják, de akár azt is megfigyelhetjük, hogy például a kerti tavunknak milyen a biodiverzitása.

De nemcsak a biológiai sokféleség csökkent, hanem sajnálatos módon az ökoszisztéma – az élettér, élőlények és az élettér élettelen tényezőinek összessége – is. ,,Az olyan országokban, mint Brazília és Indonézia szerencsére még nagy az épen megőrzött ökoszisztémák területe, viszont olyan erős a gazdasági függőségük a természeti erőforrásoktól, hogy teljesen másként kell tekinteniük a vadonra és annak a védelmének a fontosságára” – írja a Swiss Re.

A biodiverzitás nélkülözhetetlen a Föld számára /Fotó: Northfoto/

A biodiverzitás nélkülözhetetlen a Föld számára /Fotó: Northfoto/

A világ élőlényeit számos veszély fenyegeti, de az emberek által kerültek a kihalás szélére egyes fajok. Sokan nem gondolnak bele, az élelmiszeripar mekkora kártékony hatásokkal jár az élővilágra. Az egyik legfőbb alapanyag, a pálmaolaj miatt például az orángutánok kerültek nagy veszélybe, hiszen az ő élőhelyüket irtják ki a miatta.

Már alig élhetnek természetes környezetükben az orángutánok /Fotó: Northfoto/

Már alig élhetnek természetes környezetükben az orángutánok /Fotó: Northfoto/

A húsipar pedig rengeteg vizet vesz igénybe, hiszen a munkálatok során kizárólag tiszta vizet lehet felhasználni, ami javában tudja csökkenteni a Föld amúgy is véges édesvízkészletét. A marhahús pedig nagy biznisz, de egyben az egyik legnagyobb ökológiai lábnyomot hagyja maga után, és nagyban köze lehetett az amazóniai erdőtüzekhez is.

A csomagolások pedig folyamatosan szennyezik a környezetet, de leginkább a vizeket érinti, amik tele vannak mindenféle hulladékkal. Azon belül pedig a műanyagnak van az egyik legnagyobb kártékony hatása.

A vízi élőlények viselkedése is megváltozott a szennyezéseknek köszönhetően /Fotó: Northfoto/

A vízi élőlények viselkedése is megváltozott a szennyezéseknek köszönhetően /Fotó: Northfoto/

Egyelőre úgy tűnik, nincsen megoldás a biodiverzitás megőrzésére, az ENSZ ezt szeptemberben ki is jelentette. Némi reményt kelthet az, hogy jó pár ország kezd észhez kapni, és 60 vezető vállalta azt, hogy próbál tenni a pusztítások ellen. Természetesen ez nemcsak a vezetőkön, hanem az egész emberiségen múlik, de ahhoz teljesen más felfogás és életvitel lenne szükséges.

(Kapcsolódó: Döbbenet: egymillió állat,-és növényfajt fenyeget a kipusztulás veszélye)

(Origo)

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Újra a csúcson? Ezzel rukkolt elő a Huawei (x)
Hogyan lehet olcsóbban vásárolni kozmetikumot? Íme a titok! (x)

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/biodiverzitas-okoszisztema-kornyezetvedelem-elelmiszeripar/dm0se2t

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?