nov 22, 2020
4 Views
0 0

"Azt mondta, nincs túl jól, de ő nem adja fel" – Szívszorító szavakkal búcsúzik Presser Gábor az Omega basszusgitárosától

Written by

Ahogy a Blikk is megírta, Benkő László halálhíre után újabb szomorú közleménnyel jelentkezett az Omega: elhunyt Mihály Tamás, a zenekar egykori basszusgitárosa. Az együttes énekese, Kóbor János nyilatkozata szerint a zenész ugyanabban a betegségben szenvedett, mint Benkő.

(A legfrissebb hírek itt)

“Úgy éreztem, nem lehet, hogy Laci után pár nappal ez történik. Sajnos ugyanaz volt a baj, mint Lacinál, vagyis tüdőrák, de Misi erről nem nagyon akart beszélni. Tudtunk róla, hogy egyirányú az utca, de hát mindegyikünk abban van. De hogy ilyen gyorsan, Laci halála után pár nappal, azt nagyon nehéz feldolgozni”fogalmazott Kóbor.

Mihály Tamás halálhíre az egész országot megrázta. Presser Gábor egy videófelvételt tett közzé a Facebook-oldalán, melyhez szívszorító gondolatokat csatolva búcsúzik zenésztársától, akit nem csak kollégájának, hanem a barátjának is tartott.

“Ma elment Mihály Tamás, a Misi, a barátom és a pályatársam.

1967-ben ő vitt engem az Omegába, ő “lökött erre a pályára”. Elképesztő jó zenész volt, fölényesen tudta a dolgát, de jobb szeretett hátul állni.

2009-ben – életem első Aréna-koncertjén – a vendégem volt, “négykezeseztünk” kicsit. Minden fontos koncertemre eljött Julival, s aztán vagy szóban, vagy levélben elmondta, mit is hallott.

Ha valaki véleménye fontos volt nekem, hát az Misi volt.

Amit ebben a műfajban tudni lehet, azt ő tudta. A 2011-es “Last Minute” lemezét tanítani kellene, a könyve, a “Basszus! Omega!” nagyszerű.

2018-ban az “1507”-es koncertjeimen őt kértem fel zenei rendezőnek. Csodálatosan dolgozott. Minden fellépő imádta a tudását, a humorát, őt magát, mindenestől. Pedig hetven ember volt a csapatban.

Ma egy hete voltam Misiéknél, vittem a könyvemet, aznap kaptam meg a tiszteletpéldányokat. Azt mondta, nincs túl jól, de ő nem adja fel, ő reménykedik.

Nagyon szerettem. Mint mindenki, aki ismerte” – olvasható Presser Gábor oldalán.

Mihály Tamás (1947-2020) meghatározó alakja volt a hazai rockzenének, az Omega mellett szólólemezei és színpadi művei is maradandóak – írták a zenekar hivatalos oldalán.

Az Emmi szombat délután közölte: az életének 74. évében elhunyt Mihály Tamást a minisztérium saját halottjának tekinti. Méltatásuk szerint Mihály Tamás klasszikus zenét tanult a zenei konzervatórium gordonka szakán, de basszusgitárosként alkotott maradandót. Játszott a Scampolo és a Non-Stop együttesben, 1967-től volt az Omega együttes tagja. Aktívan hozzájárult ahhoz, hogy az Omega a magyar beategyüttesek élvonalába kerüljön. Az Omega mellett szólólemezei és színpadi művei is maradandóak – áll a közleményben.

Presser Gábor kilépése után a legtöbb Omega-dalt ő írta.

Mihály Tamás 1983-ban szólóalbumot készített Szintetizátor-varázs címmel, amelyen Liszt Ferenc és Richard Wagner szerzeményeit dolgozta fel. Ő komponálta 2006-ban az 1956-os forradalom jubileumára készült 56 csepp vér című musical zenéjét.

Munkásságát 1987-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2000-ben Huszka Jenő-díjjal, 2007-ben Artisjus-díjjal ismerték el, majd 2013-ban az Omega együttes tagjaként megosztva Kossuth-díjat kapott.

Mihály Tamás 2014-ben Basszus! Omega! Egy életre szól címmel könyvet írt az együttes történetéről – ítja az MTI.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Forralt bor, gyömbér, fahéjas alma: illatokkal is hangolódhatunk az ünnepre (x)
Most kell spájzolni! Így vásárolhatunk olcsóbban a SPAR-ban (x)

www.blikk.hu/sztarvilag/zene/presser-gabor-gyasz-omega-basszusgitaros-mihaly-tamas/ylkefwc

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?