jún 3, 2021
11 Views
0 0

Az utolsó online kormányinfo

Written by

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy jelentősen javult a járványhelyzet, aminek szerinte az oka, hogy Magyarország jelentősen jobban áll az oltásokkal, mint Máltán kívül bárki az Európai Unióban.

Volt olyan nap az elmúlt hetekben, amikor az elhunytak közül senki nem volt beoltva, ezért a miniszter is figyelmeztetett arra, hogy fontos az oltás. Az is beoltathatja magát, aki már átesett a fertőzésen – tette hozzá. 

A magyar társadalomnak eddig 54 százalékát sikerült beoltani, és ha hozzávesszük azokat, akik már átestek a betegségen, 60 százalék felett is lehet a lakosság teljes immunitása.

A második oltást is nagyon sokan kapták már meg, ezért most már nagy mintából közölt adatokat Gulyás a különböző vakcinák hatékonyságáról. 

Eszerint 3,7 millió második oltás kapott személy után összesen 8193 ember betegedett meg Covid–19-cel. Ha azt nézzük, hogy a második oltást követő hét napon túl hányan voltak, a szám 7152. Közülük 524-en hunytak el, 7 napon túl pedig 455-en.

A kutatás pontos részleteit és a vizsgálat időtartamát azonban nem közölték.

• A Pfizer két adagját másfélmillióan kapták meg, közülük 3657-en fertőződtek meg és 268-an hunytak el, de azt Gulyás is hozzátette, hogy közülük sokan voltak idősek. 

• A Moderna két adagját 209 ezren kapták meg, az ő esetükben 204 ember betegedett meg, oltás után 25-en hunytak el.

• Az AstraZenecából 181 ezren kapták meg mindkét oltást, 816 beteg és 12 elhunyt volt köztük.

Szputnyikot 809 ezren kaptak, a második oltás után 697-en betegedtek meg és 13-an haltak meg.

• A Sinopharm esetében is megvannak a számok: 850 ezren kapták meg mindkét oltást, közülük 2800-an betegedtek meg és 206-an haltak meg. 

Gulyás ezután kitért az uniós vakcinaigazolvány szabályaira is, biztosra veszi, hogy a tagállamok minden Magyarországon alkalmazott oltóanyagot el fognak ismerni. 

Az uniós védettségi igazolványokkal kapcsolatban annyit mondott, hogy még nem ismerik a szabályok minden részét, de az már biztos, hogy digitális és papíralapú igazolás lesz, az előbbi június 15-re rendelkezésre fog állni.

A magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát, és mindkét oltás dátumát, így megfelel majd az uniós szabályozásoknak.

A témával kapcsolatban Gulyás később elmondta, technikai akadálya nincs, hogy július 1-től Magyarországon lehessen használni az uniós igazolványt, és bíznak abban, hogy a magyar védettségi igazolványt is el fogják fogadni az EU-ban.

Hamarosan megkezdődik a kárpátaljai magyarok oltása is.

Kérdések

A debreceni oltóanyaggyár is szóba került, ami Gulyás szerint alapvetően magyar oltóanyagot fog gyártani, de bérgyártást is vállal majd. Arra viszont nem válaszolt, hogy a magyar vakcina miért elölt víruson alapuló oltóanyag lesz. A kormány továbbra is virológusokkal, szakemberekkel egyeztet, az intézkedéseket addig tartják fent, amíg szükséges, a vírus teljes egészében még nem tűnt el.

Már egyeztet a kormány az adatvédelmi biztossal arról, hogy a szülők megtudhassák, gyermekük pedagógusát beoltották-e. A felvetést továbbra is támogatják – mondta az Infostart kérdésére. Szintén nekik erősítette meg: a kormány abban is gondolkozik, hogy többlet szabadságot ad az egészségügyi dolgozóknak ebben az évben, ezzel is elismerve a járvány alatti munkájukat.

Az AstraZeneca oltóanyagának időpontfoglalását azért függesztették fel, mert nem volt igény a vakcinára. Modernára, Pfizerre, Sinopharmra még mindig lehet foglalni és Szputnyikból is van még körülbelül 10 ezer adag.

Mi a kormány terve a raktáron lévő 16 ezer lélegeztetőgéppel? – kérdezte az Mfor. Gulyás szerint ez egy stratégiai tartalék, ami „jobb, ha van, mint ha nincs”.

A külföldi állampolgárok esetében, ha van megállapodás az adott országgal, akkor elfogadják a második ország által kibocsátott védettségi igazolványt, vagyis ők beülhetnek éttermekbe, mehetnek fürdőbe is.

Mi lesz a kiskunhalasi mobil járványkórház sorsa? Az operatív törzs május 19-én döntött arról, hogy május 31-ével bezárja a mobil járványkórházat, mert nincs annyi beteg, hogy szükség lenne rá. Ez egy olyan tartaléka az egészségügyi rendszernek, ami bármikor bevethető, ha baj van.

Miért tiltják be, hogy meddőségi klinikákon meddőségi kezelést végezzenek – kérdezte a hvg.hu. Gulyás szerint azért így a leghatékonyabb, mert van egy jelentős finanszírozási vonzata és vannak visszaélések. 

“Ha az egészségügyi szolgáltató öt próbálkozást biztosított, akkor általában csodák csodájára az ötödikre volt sikeres” – magyarázta. Ezen kívül vannak olyan bioetikai kérdések, melyek érvényesítése állami reprodukció esetében garantálható és azt szeretnék, ha a rendszer hatékonyabb, gyorsabb és sikeresebb lenne.

A koronavírus elleni vakcináról egyelőre nem tartják elképzelhetőnek, hogy elérhető legyen magánszolgáltatónál, azt viszont nem tudják megjósolni, hogy 1–3 év múlva mi lesz.

Komment írása

Article Categories:
informed
banner

Vélemény, hozzászólás?